Септемврийска диета за топли зимни дни

| от Цвети Иванова |

Лятото се загърна в слънчевия си плащ и ни остави в меланхолната прегръдка на есента. Затоплени, сияещи и уморени от нежните му лъчи, тръгваме към нови сезони, препълнени с ярки, морски спомени, заредени с нови мечти и ….с десетки загубени килограми.

След като цяла пролет и цяло лято спазвахме диетите на Дюкан, д-р Емилова, Енджи Касабие, Валя Червенкова, Аткинс и други, посрещаме студения сезон, лишени от меката прегръдка на излишните килограми и изпосталели до кокал. Тъй като след есента, идва студеният атмосферен фронт, който ще наклони везните на българската псувня от „Е*ати жегата“ към „Е*ати студа“, трябва да сме психически, емоционални и физически подготвени за новия ледников период по българските географски ширини.

И преди снегът да ни е изненадал за поредна година и да е сковал слабите ни тела в примката си, ви предлагаме диета за надебеляване, благодарение на която само за пет дни може от изгладнял прилеп тип Кейт Мос бързо да се превърнете обратно в приятните белуги, които си бяхте през миналата зима и да се загърнете с мазнинните кожуси, които да ви пазят от настинка.

Ден първи:

Закуска: 5 тулумбички с пудра захар и шоколадови пръчици

Обяд: 2 порции свинско със зеле и картофи, полети обилно с допълнително зехтин

Вечеря: 5 филии бял хляб с екстра глутен и кофа за двама от KFC (но за един)

Важно: Следобедните подхапвания на Mars, Twix, Snickers и Bounty са препоръчителни. Нощната консумация на сладолед тирамису също е желателна.

Ден втори:

Закуска: 4 филии сладкиш със сини сливи, с глазура от шоколад и три лъжици чиста захар

Обяд: McDonald`s гранд меню с допълнителен Биг Мак и McFlury сладолед с Kit-Kat

Вечеря: Може да повторите вечерята от предишния ден, а в случай, че не ви се яде KFC – хапнете голям дюнер от Мимас с двоен сос, заедно с порция телешко със сланина.

Важно: Не пропускайте среднощното ядене на богати на въглехидрати храни, нито следобедната закуска, която може да включва сладолед, пай или кадаиф с карамел.

Ден трети:

Закуска: 4 парчета мазна, софийска баница с айрян и кока-кола (литър и половина)

Обяд: 3 парчета торта гараш или в краен случай – еклерова торта с шоколад

Вечеря: Остатъка от софийската баница, заедно с турска баклава за десерт

Важно: За нощно ядене се препоръчва един млечен шоколад или 600 гр. печено кашу.

Ден четвърти:

Закуска: 3 кроасана с шоколад, плодово мляко на Danone и суджу

Обяд: Обедно меню от Burger King с допълнителен бял хляб и наденица с екстра мононатриев глутамат за добър вкус

Вечеря: Три купички пача, два пакета чипс с кетчуп, две порции имамбаялдъ с добавено мазно месо и парче шоколадова торта за десерт

Важно: За нощно хапване препоръчваме запържено свинско краче със сос карбонара.

Ден пети:

Закуска: Три пакета Зайо-Байо с лук, един млечен шоколад с лешници, пакет бисквити с шоколад и две парчета бананов кекс ( при липсва на бананов кекс, може да заместите с десет мъфина или в краен случай – осем донъта)

Обяд: Пищна манджа, включваща мазно месо по избор, като добавка към две порции паста със сос или лазаня с конска кайма

Вечеря: Един самун бял хляб, половин тенджера едър боб със свински ребра, всичко запържено в сос от стара, морска цаца от Бургас

Важно: За следобедна закуска бихме предписали чаша бяла захар или кутия ванилов сладолед с шоколадови пурички. За среднощно подхапване – литър кока-кола с голям Milka шоколад с бисквитки Oreo.

На шестия ден би следвало да се чувствате по-добре и кантарът да показва възходящ прогрес на теглото ви. Изключително важно е да имате предвид, че диетата трябва да се съчетае с пиене на минимум два литра кока-кола на ден и нулева физическа активност. Билковите чайове и минералната вода не се препоръчват, освен в случай на прилошаване. Алкохолът е желателен, но не наблягайте на виното, тъй като то няма силен ефект върху натрупването на килограми – консумирайте повече твърд алкохол, мента, коктейли и бира. Избягвайте плодовете и зеленчуците, рибата и яйцата, крехкото месо и варивата. За по-добри резултати препоръчваме пълно обездвижване – режим на легло със ставане само по неотложни необходимости и задачи. Ако нямате възможност да си останете вкъщи, задължително се придвижвайте единствено с автомобил до набелязаната дестинация. Не позволявайте изминаването на повече от десет крачки пеша на ден, тъй като това може да ви коства един до два килограма. Добра идея е да си вземете крачкомер, с който да сверявате броя на крачките си – ако надвишите цифрата 10, следва самонаказване чрез изяждане на осем скалички наведнъж. Не забравяйте, че губите маса при всяко движение и че без да искате правите по минимум две коремни преси на ден, когато си лягате вечер и ставате сутрин. А това може да ви струва скъпо. Всяко лягане и ставане от леглото ви кара да губите по 4.5 милиграма коремна мазнина, която е най-ефективният кожух за свирепия зимен сезон.

Ако спазвате нашите съвети, можем да ви изготвим индивидуален режим за дългосрочно спазване на диетата и при покорно следване на режима – да обещаем, че до идната пролет може да сбъднете една своя мечта…в случай, че тя е да основете първия български отбор по сумо.

 
 

Глен Клоуз за Скарлет Йохансон: „Всеки трябва да може да играе всеки“

| от chronicle.bg |

Великата Глен Клоуз получи последната си от общо шест номинации за „Оскар“ преди 5 години. Ролята й беше на жена, която се представя за мъж, за да се издигне в ирландското общество на XIX век. Актрисата се справи брилянтно с ролята си. От екипа на филма „Алберт Нобс“ още тогава заявяват, че ролята на Глен Клоуз не е на транссексуална.

По повод последните полемики в развлекателната индустрия относно това кои актьори, какви роли могат да играят, актрисата от „Опасни връзки“ коментира, че разбира напрежението, образувало се около Скарлет Йохансон. Преди седмици Йохансон получи редица критики, защото беше избрана да играе транссексуална роля. В резултат на тези критики тя беше принудена да се оттегли от проекта.

Мнението ми е, че хора, които продуцират и режисират филми на такава тематика, трябва да осигурят работа на транссексуалните актьори… но също така трябва да имат възможността да вземат най-добрия човек„, казва Глен Клоуз, цитирана от IndieWire. „Актьорството е занаят… и лично аз смятам, че всеки трябва да може да играе всеки.

Миналия месец стана ясно, че Йохансон ще играе известният Данте „Текс“ Гил във филма „Rub & Tug“ – реална личност, която живее през 70-те години на миналия век, държи  масажистки салон и таен публичен дом. След това редица транссексуални актьори критикуваха избора на хетеросексуална актриса за ролята на транссексуален персонаж. След малко повече от седмица Скарлет Йохансон се оттегли от филма, а все още не е избран неин заместник за ролята.

На този фон продължават да се чуват гласове, които настояват ролите на хомосексуални и транссексуални да бъдат играни само от такива актьори. Такъв е случаят с Руби Роуз отпреди няколко дена. Актрисата, която се определя като „gender fluid“ беше избрана да играе Batwoman, чийто персонаж е на еврейка лесбийка. Руби Роуз беше заклеймена в социалните мрежи,  а настояванията са за ролята на еврейка лесбийка да бъде избрана актриса еврейка и лесбийка. В резултат Роуз изтри профила си в Twitter.

В същото време някои актриси, като Глен Клоуз, с подобни изказвания доказват, че все още има трезви умове в развлекателната индустрия, които разбират същността на истинското актьорско майсторство.

 
 

Арета Франклин е тежко болна

| от chronicle.bg |

Легендарната певица Арета Франклин е много тежко болна, съобщава журналист и близък приятел на семейството ѝ.

Певицата, която е на 76 години е „тежко болна в Детройт. Семейството ѝ призова почитателите ѝ да се молят за нея и да уважат уединението ѝ“, написа журналистът Роджър Фридман на сайта си Showbiz 411.

Кралицата на соула се разболя от рак през 2010 г. Тя не е пяла от ноември 2017 г., когато се включи в гала на фондацията на Елтън Джон срещу СПИН. Последният й концерт беше във Филаделфия през август 2017 г.

През дългата си кариера Арета Франклин е спечелила 18 награди „Грами“. Сред най-големите й хитове са „I Say a Little Prayer“, „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman“, „Day Dreaming“, „Jump to It“, „Freeway of Love“, „A Rose Is Still A Rose“. През 2005 г. тя получи Медала на свободата – най-високото американско гражданско отличие. През януари 2009 г. Арета Франклин пя на церемонията за встъпване в длъжност на президента Барак Обама.

Арета Франклин е първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола.

През 2008 г. списание „Rolling Stone“ я обяви за най-великата певица в историята.

 
 

Бенисио Дел Торо ще участва в следващия филм на Оливър Стоун

| от chronicle.bg |

Бенисио дел Торо ще участва в новия филм на Оливър Стоун „Бели лъжи“. Филмът ще проследи героя на Дел Торо Джак – дете на разведени родители, докато се опитва да избегне техните грешки в собствения си брак и отношенията със сина си. 

Чувствайки се в капан, героят на Дел Торо се впуска в пътешествие, изпълнено със страст, което още повече замъглява пътя към собствената му душа. Срещайки жена, чийто живот представлява точно обратното на неговото положение, той се решава на преоткриване.

Последният филм, по който Стоун и Дел Торо са работиха заедно, беше „Диваци“ от 2012 г., базиран на едноименната книга на Дон Уинслоу.

Бюджетът за филма вече е уреден и Стоун се надява снимките да започнат през пролетта, в Ню Йорк. Докато това се случи, всики  можем да очакваме Бенисио дел Торо в новия сериал на Showtime, озаглавен Escape at Dannemora, който се очаква да стартира на 15 октомври тази година.

А в близките дни имате последен шанс да го гледате на кино в „Сикарио 2: Солдадо“.

 
 

Лондон е гурме

| от Амелия Понд |

Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „Кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.

И как иначе?

Афинитетът на британеца към гурмето е точно толкова силен, колкото желанието на Меган Маркъл да се завърне към снимането на сериали. Тоест, то почти не същестува, макар някъде в далечното минало да е имал бегъл опит за такова.

Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. И това при положение, че наистина искате да сте гурме. Има магазини, в които за тази цена ще получите цяла кошница с първокласна полуготова, доста замразена храна.

В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силния следобеден чай на света. От онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така, рецептите с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори родени там.

IMG_3854

И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идат от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Celebrity Chefs Light Up The Strip During Vegas Uncork'd By Bon Appetit's 10th Anniversary Grand Tasting At Caesars Palace
Getty Images

Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си супер кокетен hub в центъра на града. Събитието беше по повод новата му книга и предаване Jamie Cooks Italy, така че може да си представите, че събитието беше предимно, да не кажем изцяло, за италианската кухня. А тя, за разлика от нещастната блудката британска кухня, може да се похвали с много шедьоври. И Джейми Оливър сготви част от тях. Като пряска паста с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още… Цялото нещо беше под слогана „Следобедно преяждане с вкусна кухня, приготвена от една от суперзвездите на световната куленарно-телевизионна сцена само за вас“.

IMG_3832

И все пак нямаше как някой да не го попита за британската кухня. И неговият отговор беше очевиден – британската кухня е доста по-тежка от повечето известни кухни в света, което се дължи предимно на хладния климат и множеството дъждове, с които страната му е известна. Но ако той трябва да каже какъв вкус има детството му, то той би го описал като Shepherd’s pie – едно от най-известните творения на британската домакиня и изключително трудно за правене ястие – с мирис на ябълки и хмел. Заради родителите му, които и до днес държат голям пъб в Лондон.

unnamed

Може и да не срещнете гурме във френски, италиански, неаполитански или испански стил никъде из Великобритания, или пък може и да намерите, ако търсите прекалено дълго, но пък само там ще откриете най-разообразните ресторанти в света. Където може да си поръчате всичко. Великобритания и Лондон специално са местата, в които може да поднесете най-голямата хранителна претенция в ресторант, като безглутенове веган манджа с нещо розово отгоре, и те ще го имат, ако го нямат ще го приготвят за вас и ще ви го сервират с усмивка. Лондон е мястото, в което щом седна на закуска някой ме пита дали съм веган или вегетарианец, дали имам лактозна или глутенова непоносимост, дали искам ядкото мляко и какъв вид. По принцип не искам, всички неща си ги ям по нормалния начин. Но тъй като британците, уви, нямат гурме кухня, се опитват да усвоят гурмето в отношението и да обслужат вкусовете за различни кухни.

Именно там съм яла веган джънк фууд в най-хипстърския пъб на света в индустриялен стил, забит дълбоко под земята, за да не може дори Шерлок Холмс да го открие. Пак там пих коктейл с джин, натъпкан догоре с краставици в бар, който беше поместен в трезор на сейф. Защото когато не си бил изобретателен в едно, предполагам се налага да си изобретателен в друго.

Кухнята има специално място в британската култура. Не е случайност, че Агата Кристи пише в своята биография: „Седях си и готвех пай в кухнята, гледах през прозореца, когато изведнъж ми хрумна бърз, лесен и интересен начин един мъж да убие жена си, стига да иска. С отрова.“

Christmas Pudding Maker Prepares For Christmas
Getty Images

Пак мадам Кристи, виден британски чревоугодник се слави като първенец в избора на британска храна като инструмент за убийство. “Не яжте от коледния пудинг!” се казва в една бележка, която Еркюл Поаро намира на възглавницата си вечерта преди Коледа в една от новелите в сборника „Приключението на коледния пудинг“. Мистерията започва с издирването на изчезнал скъп диамант и приключва с отровен пудинг и мъртво момиче в снега. Коледният пудинг е традиционно британско ястие и е труден и дълъг за правене – обикновено отнема цял ден и една нощ. А след това трябва да престои поне още няколко дни, за да има велокелепния запечен вид, който сте виждали по филмите. И, разбира се, никога не забравяйте да сложите и арсеник. Просто без него не е същото.

IMG_3891

Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете общо-взето всичко. И все пак аз най-вече препоръчвам бирата… която е много студена.

Processed with VSCO with f2 preset