shareit

СЕМ: bTV и Nova нарушиха Закона за радио и телевизия

| от chronicle.bg |

bTV и Nova са нарушили Закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова, съобщи Съвета за електронни медии.

„Налице е преекспониране по темата и фиксирането върху лична драма, а множеството включвания от мястото на инцидента и от болницата както и поредицата интервюта създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми.“ – заяви пред БНР експертът от СЕМ Вирджиния Савова.

„Когато става дума за инцидент има оправдан обществен интерес, но в случая е прекрачена границата от информационния интерес към сензацията“ – потвърди и председателят на СЕМ Мария Стоянова. Това показва противоречие между съдържанието и нормите на журналистическа етика.

Заключенията се съдържат в доклад на мониторинговия отдел на регулатора, обхващащ двете частни национални телевизии и БНТ с цел да се провери дали е спазен законът за радиото и телевизията по отношение на личния живот и личната неприкосновеност, както и дали са спазени нормите на журналистическата етика или са преминати границите отвъд професионалните норми в търсенето на сензация за една лична трагедия.

 
 
Коментарите са изключени