Сблъсъкът на поколенията: на кого му пука за младите

| от chronicle.bg |

Много е говорено за риска от сблъсък между цивилизациите, културите и религиите в XXI век. Какво, ако най-голямата заплаха се окаже сблъсъкът между поколенията?

Още миналия век философът Еманюел Левинас пише за значението на това да се предават знание и ценности от едно поколение към друго. Сега обаче се повдига и друг въпрос – значението на прехвърлянето и на богатства. Какво ще се случи, ако за първи път предходното поколение не успее да предаде нищо към следващото? Ако родените в края на миналия век осъзнаят как техните родители и баби и дядовци са застрашили бъдещето им?

Политиците масово се отнасят доста небрежно към младите: „те не гласуват, те са нямат пари…“. Изглежда са забравили, че свободните граници и лесната мобилност дават на младежите възможност да получат вниманието, което заслужават. Другаде. Ако не усетят, че основните им нужди са посрещнати, те просто могат да си хванат багажа и да сменят държавата.

Затова и е толкова важно правителствата да създават перспектива за своите младежи. За първа година докладът Youthonomics Global Index събира данни за 64 държави, за да намери мястото на младежите в днешния свят и да очертае перспективите пред тях. В някои развити страни условията за младите са значително по-добри в редица отношения. Има държави, които правят много за своите младежи и такива, които не правят достатъчно. Същото се отнася и за развиващите се държави – при едни и същи нива на доходите някои държави се справят значително по-добре от други.

Докладът показва, че в голяма степен скандинавските държави изпреварват другите по отношение на голяма част от показателите, които въздействат върху развитието на младите. Богатството обаче не е единственото условие – за да живеят добре младежите е необходимо и политиката да е насочена към интегрирането им и зачитане на мнението им. Според сбора на всички показатели, най-добре се грижат за младежите си Норвегия, Швейцария, Дания, Швеция и Холандия.

Getty Images

Ето и останалите показатели:

По отношение на училищно образование, Словения е първенец, последвана от Австралия, Швейцария, Япония, Холандия, Австрия и Нова Зеландия. Докато богатството обяснява резултата на някои държави, други – като Словения, се представят по-добре от очакваното.

Що се отнася на висшето образование, то лидери са Швейцария, Австрия и Холандия, следвани от Белгия, Австралия и Дания. Трябва да се отбележи, че първата четворка залага на професионалното обучение, което дава на младежите необходимите умения, за да навлязат на пазара на труда. Резултатът на държави като Австрия и Белгия се дължи на добрите и достъпни университети, които не предполага студентите да затънат в студентски заеми, за да завършат.

Най-лесно младежите си намират работа в Швейцария, Германия, Норвегия и Холандия. Там отвъд ниските нива на безработица, икономическата среда предразполага към добри резултати. В случая тя е водеща, а не богатството на държавите. Най-зле е ситуацията в развитите държави в криза – Португалия, Италия, Гърция и Испания, както и в Индонезия, Египет и Южна Африка.

По отношение на условия на живот и труд, не е изненада, че най-добре е за младежите в Норвегия и Люксембург. Този фрагмент на индекса се определя в най-висока степен от богатството на държавата. За добрите условия на живот и труд е важно също да липсва дискриминация. В САЩ, Австралия, Франция и Великобритания например заплатите са високи, но самите страни са по-предубедени към младежите. Затова и по този показател те са по-назад в класацията.

По отношение на благоденствие, най-високи са резултатите в Холандия, Испания, Дания и Италия, следвани то Германия, Португалия и Швейцария. Най-високи са резултатите за социално благополучие в Норвегия и Дания, по отношение на лично благоденствие – Египет, Бангладеш и Испания. Що се отнася до лични свободи най-негативна е картината в Русия, Руанда, Виетнам и Китай.

Най-здрави са младежите в Израел, Испания, Италия, Швейцария и Гърция.

работа, служители, работещи, млади

Развитите държави са натрупали големи задължения, които ще трябва да бъдат плащани от младежите в бъдеще и ще тежат на държавния бюджет, става ясно още от доклада.

Най-добри възможности за икономически развитие предлагат Китай, Австралия и Швейцария. Най-зле е в Русия, Мали, Пакистан и Аржентина.

Политическата тежест на младежите е най-голяма в няколко африкански държави – Гана, Мали, Руанда, Кения и Уганда. Причината е, че в тези държави младежите представляват основен дял от населението. За съжаление, те имат ограничен достъп до разработването на политики. Въпреки като цяло по-възрастното си население, Дания, Норвегия, Швеция и Холандия, също имат високи показатели.

На дъното на класацията са Франция, Великобритания, Португалия, Испания и Италия. Това показва голяма пропаст между развитие държави по отношение на участие на младите в политиката. Вероятно именно в това се крие и обяснението защо някои държави се представят толкова добре в класирането на Youthonomics, докато други, бидейки икономически силни – не.

На този етап, за съжаление, България не присъства в класацията.

 
 

Лишиха бившата порно звезда Чичолина от депутатска пенсия

| от chronicle.bg |

Легендата на европейското порно и бивш член на италианския парламент Чичолина се оказа с блокирана пожизнена депутатска пенсия.

Бившата порнозвезда от унгарски произход Илона Сталер, известна като Чичолина, ще търси отговорност от лицата, които я лишиха от депутатска пенсия, като за целта ще се обърне към прокуратурата, пише в. „Кориере дела сера“.

За решението на налоговата служба съобщи адвокатът на бившата порнозвезда Лука ди Карло. По неговите думи сметката на 66-годишната Сталер била блокирана в банковия отдел на италианския парламент. Замразяването станало по искане на данъчните служби. А това противоречало на италианското законодателство.

Чичолина не била платила свои данъчни задължения в размер на 100 хиляди евро. По думите на Ди Карло според местните закони пожизнените пенсии не могат да бъдат запорирани или конфискувани.

Родената през 1951 година в Будапеща Илона Сталер е дъщеря на чиновник от МВР на Унгария. В Италия тя разви кариера в порнобизнеса, а през 1987 година влезе в италианския парламент с листата на Радикалната партия.

 
 

Трейлър на „Widows“: Виола Дейвис влиза в света на Джилиан Флин

| от chronicle.bg |

Името на Джилиан Флин веднага се асоциира с проблеми жени – опасни, жестоки, готови на всичко, за да излязат от капана, в който винаги ги намираме в началото. За щастие на всички  фенове на авторката на „Не казвай сбогом“ и „Отворени рани“, тя не се задоволява само с литературата и тази есен предстои да видим поредната й изява като сценарист.

Филмът „Widows“ разказва историята на четири вдовици, които тръгват на обща мисия – да довършат делото  на убитите си съпрузи. Извършването на мащабната кражба не е за отмъщение или пари, а единственият начин за оцеляване.

Новият трейлър на филма вече е тук и можем да видим плеядата от звезди, които участват. В главната роля е Виола Дейвис, чието име е достатъчно, за да  привлече интереса. Към нея, в групата на вдовиците, се присъединяват Мишел Родригез, Синтия Ериво и Елизабет Дебики. Лиам Нийсън играе покойния съпруг на Дейвис, а Колин Фаръл – врага.

Филмът е дело на режисьора Стийв Маккуин („12 години робство“), а освен гореспоменатите имена, ще видим и Даниел Калууя и Робърт Дювал.

„Widows“ ще бъде показан за първи път на кинофестивала в Торонто следващия месец, а премиерата по кината е насрочена  за 16 ноември.

 
 

Нина Добрев учи американците на български сленг

| от chronicle.bg |

След Антонио Бандерас (Испания), Салма Хайек (Мексико) и Алисия Викандер (Швеция) е ред на една актриса с български произход да се включи в платформата на списание „Vanity Fair“, Slang School, в която чуждестранни личности обясняват на американската аудитория сленга на родните си страни.

В 3-минутното видео Нина Добрев запознава американците с фрази като „Не ми прави селски номера“, „Дреме ми на шапката“, „Да бе, да бе“ и с думи като „гадже“, „Наздраве“ и „брат“. Някои от думите и фразите се оказват непознати и за самата Добрев, която емигрира заедно с родителите си от България в Канада на 2-годишна възраст.

Вижте цялото видео и очарователния начин, по който Добрев произнася и обяснява българските фрази.

 
 

Лондон е гурме

| от Зузи Аспарухова |

Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „Кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.

И как иначе?

Афинитетът на британеца към гурмето е точно толкова силен, колкото желанието на Меган Маркъл да се завърне към снимането на сериали. Тоест, то почти не същестува, макар някъде в далечното минало да е имал бегъл опит за такова.

Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. И това при положение, че наистина искате да сте гурме. Има магазини, в които за тази цена ще получите цяла кошница с първокласна полуготова, доста замразена храна.

В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силния следобеден чай на света. От онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така, рецептите с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори родени там.

IMG_3854

И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идат от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Celebrity Chefs Light Up The Strip During Vegas Uncork'd By Bon Appetit's 10th Anniversary Grand Tasting At Caesars Palace
Getty Images

Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си супер кокетен hub в центъра на града. Събитието беше по повод новата му книга и предаване Jamie Cooks Italy, така че може да си представите, че събитието беше предимно, да не кажем изцяло, за италианската кухня. А тя, за разлика от нещастната блудката британска кухня, може да се похвали с много шедьоври. И Джейми Оливър сготви част от тях. Като пряска паста с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още… Цялото нещо беше под слогана „Следобедно преяждане с вкусна кухня, приготвена от една от суперзвездите на световната куленарно-телевизионна сцена само за вас“.

IMG_3832

И все пак нямаше как някой да не го попита за британската кухня. И неговият отговор беше очевиден – британската кухня е доста по-тежка от повечето известни кухни в света, което се дължи предимно на хладния климат и множеството дъждове, с които страната му е известна. Но ако той трябва да каже какъв вкус има детството му, то той би го описал като Shepherd’s pie – едно от най-известните творения на британската домакиня и изключително трудно за правене ястие – с мирис на ябълки и хмел. Заради родителите му, които и до днес държат голям пъб в Лондон.

unnamed

Може и да не срещнете гурме във френски, италиански, неаполитански или испански стил никъде из Великобритания, или пък може и да намерите, ако търсите прекалено дълго, но пък само там ще откриете най-разообразните ресторанти в света. Където може да си поръчате всичко. Великобритания и Лондон специално са местата, в които може да поднесете най-голямата хранителна претенция в ресторант, като безглутенове веган манджа с нещо розово отгоре, и те ще го имат, ако го нямат ще го приготвят за вас и ще ви го сервират с усмивка. Лондон е мястото, в което щом седна на закуска някой ме пита дали съм веган или вегетарианец, дали имам лактозна или глутенова непоносимост, дали искам ядкото мляко и какъв вид. По принцип не искам, всички неща си ги ям по нормалния начин. Но тъй като британците, уви, нямат гурме кухня, се опитват да усвоят гурмето в отношението и да обслужат вкусовете за различни кухни.

Именно там съм яла веган джънк фууд в най-хипстърския пъб на света в индустриялен стил, забит дълбоко под земята, за да не може дори Шерлок Холмс да го открие. Пак там пих коктейл с джин, натъпкан догоре с краставици в бар, който беше поместен в трезор на сейф. Защото когато не си бил изобретателен в едно, предполагам се налага да си изобретателен в друго.

Кухнята има специално място в британската култура. Не е случайност, че Агата Кристи пише в своята биография: „Седях си и готвех пай в кухнята, гледах през прозореца, когато изведнъж ми хрумна бърз, лесен и интересен начин един мъж да убие жена си, стига да иска. С отрова.“

Christmas Pudding Maker Prepares For Christmas
Getty Images

Пак мадам Кристи, виден британски чревоугодник се слави като първенец в избора на британска храна като инструмент за убийство. “Не яжте от коледния пудинг!” се казва в една бележка, която Еркюл Поаро намира на възглавницата си вечерта преди Коледа в една от новелите в сборника „Приключението на коледния пудинг“. Мистерията започва с издирването на изчезнал скъп диамант и приключва с отровен пудинг и мъртво момиче в снега. Коледният пудинг е традиционно британско ястие и е труден и дълъг за правене – обикновено отнема цял ден и една нощ. А след това трябва да престои поне още няколко дни, за да има велокелепния запечен вид, който сте виждали по филмите. И, разбира се, никога не забравяйте да сложите и арсеник. Просто без него не е същото.

IMG_3891

Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете общо-взето всичко. И все пак аз най-вече препоръчвам бирата… която е много студена.

Processed with VSCO with f2 preset