Сблъсъкът на поколенията: на кого му пука за младите

| от chronicle.bg |

Много е говорено за риска от сблъсък между цивилизациите, културите и религиите в XXI век. Какво, ако най-голямата заплаха се окаже сблъсъкът между поколенията?

Още миналия век философът Еманюел Левинас пише за значението на това да се предават знание и ценности от едно поколение към друго. Сега обаче се повдига и друг въпрос – значението на прехвърлянето и на богатства. Какво ще се случи, ако за първи път предходното поколение не успее да предаде нищо към следващото? Ако родените в края на миналия век осъзнаят как техните родители и баби и дядовци са застрашили бъдещето им?

Политиците масово се отнасят доста небрежно към младите: „те не гласуват, те са нямат пари…“. Изглежда са забравили, че свободните граници и лесната мобилност дават на младежите възможност да получат вниманието, което заслужават. Другаде. Ако не усетят, че основните им нужди са посрещнати, те просто могат да си хванат багажа и да сменят държавата.

Затова и е толкова важно правителствата да създават перспектива за своите младежи. За първа година докладът Youthonomics Global Index събира данни за 64 държави, за да намери мястото на младежите в днешния свят и да очертае перспективите пред тях. В някои развити страни условията за младите са значително по-добри в редица отношения. Има държави, които правят много за своите младежи и такива, които не правят достатъчно. Същото се отнася и за развиващите се държави – при едни и същи нива на доходите някои държави се справят значително по-добре от други.

Докладът показва, че в голяма степен скандинавските държави изпреварват другите по отношение на голяма част от показателите, които въздействат върху развитието на младите. Богатството обаче не е единственото условие – за да живеят добре младежите е необходимо и политиката да е насочена към интегрирането им и зачитане на мнението им. Според сбора на всички показатели, най-добре се грижат за младежите си Норвегия, Швейцария, Дания, Швеция и Холандия.

Getty Images

Ето и останалите показатели:

По отношение на училищно образование, Словения е първенец, последвана от Австралия, Швейцария, Япония, Холандия, Австрия и Нова Зеландия. Докато богатството обяснява резултата на някои държави, други – като Словения, се представят по-добре от очакваното.

Що се отнася на висшето образование, то лидери са Швейцария, Австрия и Холандия, следвани от Белгия, Австралия и Дания. Трябва да се отбележи, че първата четворка залага на професионалното обучение, което дава на младежите необходимите умения, за да навлязат на пазара на труда. Резултатът на държави като Австрия и Белгия се дължи на добрите и достъпни университети, които не предполага студентите да затънат в студентски заеми, за да завършат.

Най-лесно младежите си намират работа в Швейцария, Германия, Норвегия и Холандия. Там отвъд ниските нива на безработица, икономическата среда предразполага към добри резултати. В случая тя е водеща, а не богатството на държавите. Най-зле е ситуацията в развитите държави в криза – Португалия, Италия, Гърция и Испания, както и в Индонезия, Египет и Южна Африка.

По отношение на условия на живот и труд, не е изненада, че най-добре е за младежите в Норвегия и Люксембург. Този фрагмент на индекса се определя в най-висока степен от богатството на държавата. За добрите условия на живот и труд е важно също да липсва дискриминация. В САЩ, Австралия, Франция и Великобритания например заплатите са високи, но самите страни са по-предубедени към младежите. Затова и по този показател те са по-назад в класацията.

По отношение на благоденствие, най-високи са резултатите в Холандия, Испания, Дания и Италия, следвани то Германия, Португалия и Швейцария. Най-високи са резултатите за социално благополучие в Норвегия и Дания, по отношение на лично благоденствие – Египет, Бангладеш и Испания. Що се отнася до лични свободи най-негативна е картината в Русия, Руанда, Виетнам и Китай.

Най-здрави са младежите в Израел, Испания, Италия, Швейцария и Гърция.

работа, служители, работещи, млади

Развитите държави са натрупали големи задължения, които ще трябва да бъдат плащани от младежите в бъдеще и ще тежат на държавния бюджет, става ясно още от доклада.

Най-добри възможности за икономически развитие предлагат Китай, Австралия и Швейцария. Най-зле е в Русия, Мали, Пакистан и Аржентина.

Политическата тежест на младежите е най-голяма в няколко африкански държави – Гана, Мали, Руанда, Кения и Уганда. Причината е, че в тези държави младежите представляват основен дял от населението. За съжаление, те имат ограничен достъп до разработването на политики. Въпреки като цяло по-възрастното си население, Дания, Норвегия, Швеция и Холандия, също имат високи показатели.

На дъното на класацията са Франция, Великобритания, Португалия, Испания и Италия. Това показва голяма пропаст между развитие държави по отношение на участие на младите в политиката. Вероятно именно в това се крие и обяснението защо някои държави се представят толкова добре в класирането на Youthonomics, докато други, бидейки икономически силни – не.

На този етап, за съжаление, България не присъства в класацията.

 
 

Какво е FOMOMG и как ни съсипва?

| от chronicle.bg |

Всеки иска да успее. За да успееш обаче трябва да се насочиш нанякъде. За това служат мечтите. Американците го наричат „американска мечта“, но мечтаенето в тази посока въобще не е тяхно; те просто му дават име. Правим го всички и всички знаем стандартния списък с цели:

  • Да стана милионер
  • Да съм женен/омъжена с 2 деца, преди да стана на 30
  • Да си купя собствено жилище
  • Да имам куче

На писане е лесно, но когато дойде време за изпълнение, напрежението може да стигне страхотни величини.

Американците имат „дума“ и за това: FOMOMG – Fear Of Missing Out [on] My Goals (СНЦ – Страхът от Непостигане на Целите).

Моделът Леоми Андерсън използва съкращението в текст за сайта LAPP.


Вижте тази публикация в Instagram.

Dark skin is beautiful word to buffie the body ‍♀️

Публикация, споделена от Leomie Anderson (@leomieanderson) на

Въпреки успешната си кариера на модел, огромна фен база и собствена модна линия, 25-годишната Леоми все още се улавя, че поставя под критика постиженията си.

„Защо имам усещането, че крайният срок да постигна целите си изтича?“

„На 18 исках къща преди да стана на 23, на 23 исках да изкарвам по около милион на година преди да стана на 25. На 26 искам майка ми да може да се пенсионира.“

„Нито едно от тези неща не ми се случи и всеки ден се притеснявам кога ли ще дойде големият ми моден пробив, кога ли голямата модна компания ще повярва в мен.“

_103904922_emiliethomas

Емили Томас на 25 от Манчестър знае за какво говори Леоми.

Тя се омъжи през юли, със съпругът й имат къща и работи в PR сферата, но въпреки това е под влияние на FOMOMG.

„Месец след сватбата си взех почивка заради стреса. Дори си изтрих  акаунтите си във Facebook, Instagram and Twitter“

„Чувствах се отвратително и не можех да видя какво ме очаква в бъдеще.“

Емили смята, че би трябвало да е щастлива, но не е, защото не постигнала мечтата си да пътува.

„На 25 все още карам колата, която майка ми ми купи, а на работа върша все същото без да непредвам. Мислех си, че вече ще изкарвам повече.“

_103904928_fionafomopic

Фиона Ара на 29 от Оксфордшър се запознава с FOMOMG след като 7-годишната й връзка приключва.

Целта й – на 29 вече на е омъжена – не е постигната.

„Лежа будна нощем и си мисля как не съм в крак. Това ме тревожи и фрустрира. Нямам идея къде сбърках.“

„Щастлива съм, но това, че не срещнах подходящия човек, не се оженихме, не си взехме дом и куче, ме натъжава адски много“

Фиона казва, че иска да оправи нещата и това не влияе на самочувствието.

***

Психотерапевтът Хилда Бюрк казва, че да следим постиженията си и да се сравняваме с другите не е нищо ново. Тя вярва, че социалните медии играят голяма роля в целия FOMOMG процес, защото ни предоставят повече хора, с които да се сравняваме.

„Преди имахме за сравнение съучениците, приятелите, а сега – всички на света.“

Тя казва още, че това сравнение може сериозно да навреди на потенциала ни като ни накара да си мислим, че „не можем да започнем нищо ново“.

„Важно е да погледнем цялата картинка отгоре и да си кажем „Добре, не съм наясно с всичко, но има някой места, в който съм добре и щастлив“ и да започнем да надграждаме от там“.

Емили, която изтри акаунтите си в социалните мрежи, твърди, че това й е помогнало, защото „направих стъпка назад и преосмислих с какво разполагам и какво правя“.

Не трябва да забравяме, че някои хора имат предимство (в което няма нищо лошо). Понякога просто са на правилното място в правилния момент. Но всеки си има собствен път, който трябва да измине.

 
 

Най-арогантните звезди от шоу бизнеса

| от chr.bg |

В Холивуд с малко самоувереност можеш да стигнеш далеч, а с много самоувереност – още по-далеч. Огромното его вече е част от длъжностната характеристика на актьори и актриси, а някои от тях са „ненадминати професионалисти“ в това отношение.

„Аз съм актриса, а всички актриси си мислят, че са избраните“, казва Скарлет Йохансон в интервю за Daily Mail през 2013 година. „Това е част от огромното ни его, което ни прави успешни в едно житейско отношение и неуспешни в друго.“ И има право…

В галерията ни днес събрахме най-арогантните холивудски хора. Моля, насладете се на нелепостта!

 
 

Какво е да си „травъл инфлуенсърка“ и кои са най-добрите?

| от chr.bg |

Живеем в ерата на инфлуенсърите. Да знаете, че има и такива за пътувания. Т. нар. „травъл инфлуенсъри“.

Но днес ще говорим повече само за женската част, тъй като вече сме ви представяли една от любимите ни двойки, която изкарва хиляди долари от Instagram и пътуванията си.

Та – травъл инфлуенсърките. Това са красиви жени, които пътуват на различни места по различни причини – често това са моделки, снимащи секси фотосесии на екзотични острови и подобни, които пускат свои снимки от местата, които посещават.

Профилите им в Instagram често са следвани от милиони (да, милиони!), които жадно чакат последния фотос по оскъдно облекло на любимия си модел от Бали, Малдивите или където и да е.

Това си е цяла нова индустрия. Бъди красив, пътувай, снимай се. Рецептата е проста. А инфлуенсърките получават и допълнителни бонуси заради известността си.

Не само започват да печелят от Instagram и реклама, но и биват канени от редица хотели, сключват сделки за промоция на цели курорти.

Разбира се, инфлуленсърките не винаги са супермодели. Те могат да са известни личности от малкия екран, както и съвсем обикновени жени, които просто знаят какво правят с фотоапарат в ръка.

Вижте любимите ни травъл инфлуенсърки в галерията.

 
 

Отидете в САЩ, може да спечелите 1,6 милиарда долара

| от chr.bg |

Ако искате да станете милиардери, бягайте към САЩ, защото Мега милиони става Мега милиарди! Рекорден джакпот се натрупа в американската лотария.

Джакпотът от 1 милиард долара не падна в тиража в петък, а след натрупването му достигна до рекордните 1,6 млрд., за който ще се борят надяващите се на късмет във вторник.

Досега рекордът за най-голяма индивидуална печалба от лотария се държи от Мейвис Уонцик, 53-годишна домакиня от щата Масачузетс, която през миналата година през август спечели 758,7 милиона долара от друга голяма американска лотария – Пауърбол.

През януари 2016 г. джакпотът в Пауърбол достигна 1,58 милиарда долара, но го спечелиха трима души и си поделиха сумата, като в крайна сметка всеки един от тях получи по 528,8 милиона долара.

Лотарията Мегамилиони е създадена през 2002 г. Играчите трябва да отгатнат шест правилни числа. Победителят може да избира между това да получи цялата сума с удържани данъци или да я получи под формата на 30 вноски, които да се изплащат в продължение на 30 години.