shareit

Съветници на Марин льо Пен замесени в #panamapapers

| от chronicle.bg |

Съветници на лидера на френската крайна десница Марин льо Пен са създали „усъвършенствана офшорна система“ за скриване на средства, пише по повод разкритията по аферата „Панамски документи“ френският вестник „Монд“, цитиран от БНР. Чрез системата средствата се изпращат в Хонконг, Сингапур, британските Вирджински острови и Панама, обяснява изданието.

Според него една от ключовите фигури в схемата е Фредерик Шатийон – ръководител на компания, наречена „Ривал“, която се занимава с комуникационни задачи за някои от кандидатите на партията. След президентските избори през 2012 година Шатийон се е договоил за изтеглянето на 316 хиляди евро от „Ривал“ и изнасянето им от Франция. Парите след това минават през сложен маршрут, който включва придобиването на куха компания от Хонконг на име „Тайм Драгън“, чиято фирма майка се намира на британските Вирджински острови и е контролирана от „Мосак Фонсека“.

Самият Фредерик Шатийон заяви, че системата е напълно законна, а от френския Национален фронт обявиха, че партията не е замесена в аферата.

 
 
Коментарите са изключени