shareit

Саудитски военни самолети пристигнаха в Турция

| от chronicle.bg |

 

Четири броя изтребители Ф-15 на Саудитска Арабия са пристигнали на военновъздушната база „Инджирлик“ край турския град Адана, съобщиха информационните източници. А транспортен самолет С-300 на саудитските военновъздушни сили е доставил товар и неуточнен брой войници.

Но Турция не се подготвя за провеждане на едностранна военна сухопътна операция в Сирия, заяви съветникът Ибрахим Калън на турския президент Реджеп Ердоган на пресконференция. Той подчерта, че Турция  ще  се придържа към правилата на използване на сила в случай на заплаха за националната си сигурност по време на примирието в Сирия.

„Турция ще използва правилата за реакция, ако нейната национална сигурност бъде застрашена от „Ислямска държава” , от бойци на Силите за Народна Самоотбрана (СНС) или Демократичния съюз за Кюрдистан (ДСК)“, посочи Ибрахим Калън.

Анкара реагира остро срещу засилване ролята на двете кюрдски формации в сирийски конфликт, защото се опасява, че те подкрепят въоръжената борба на обявената за терористична групировка Кюрдска работническа партия, която води в самата Турция.

Междувременно,четири снаряда, изстреляни от Сирия вчера, паднаха на турска територия в района на град Яйладаа. Снарядите са паднали на пусто място и няма жертви и поражения. Турската армия е отвърнала с огън съобразно правилата за реагиране.

 
 
Коментарите са изключени