shareit

САЩ засече две севернокорейски ракети

| от chronicle.bg |

САЩ регистрира едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети със среден обсег, съобщава Reuters.

Eдната ракета се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море.

Японският министър на отбраната Ген Накатани съобщи, че севернокорейска ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита) – нещо, което се случва за първи път.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че изстрелването представлява сериозна заплаха за Япония и Токио протестира остро срещу него.

В комюнике комитетът на началник щабовете на Южна Корея съобщи за една ракета, вероятно тип „Родон“ със среден обсег, изстреляна от провинция Южен Хвангха, югозападно от столицата Пхенян.

САЩ предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си. „Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация“, каза говорителка на Държавния департамент на САЩ.

 
 
Коментарите са изключени