shareit

САЩ отново нападна Apple

| от chronicle.bg |

 

Според американския Департамент по правосъдие, Apple целенасочено е завишила технологичните бариери, за да не могат да се изпълняват съдебните заповеди за достъп до информация в iPhone. Това се казва в поредния документ, заведен от департамента в съда по повод спора между компанията и ФБР, съобщи американската телевизия CNBC.

„Apple умишлено е завишила технологичните бариери, които стоят между законната заповед и iPhone, който съдържа доказателства за масовото убийство на 14 американци. Само Apple може да премахне тези бариери, за да може ФБР да претърси телефона и може да го направи без особени трудности“, написа департаментът по повод искането на ФБР да получи достъп до телефона на един от нападателите в Сан Бернардино. Той допълни още, че действията и твърденията на Apple по темата са „фалшиви“ за институциите, които трябва да бранят гражданите.

„Тонът на документа звучи като обвинителен акт“, коментира главният юрисконсулт на Apple Брус Сеуел. Според него в текста няма никакви реални аргументи, а само неоснователни опити Apple да бъде демонизирана. Департаментът е отчаян и вече е готов да хвърли благоприличието на вятъра“, коментира още Сеуел.

Според властите, Apple не трябва да се притеснява за сигурността на клиентите си. „Съдебната заповед е конкретна и скромна. Тя иска достъп само до един конкретен телефон и не нарушава ничие лично пространство“, пише още департаментът. Apple обаче отново отговаря, че до момента няма никакви гаранции, че няма да последват още подобни искания. Компанията обяви, че ще даде подробен отговор на 15-ти март, т.г., когато е нейният ред да изпрати позицията си до съда.

 
 
Коментарите са изключени