shareit

САЩ и Китай ратифицираха споразумението за климата

| от chronicle.bg с БТА |

Съединените щати и Китай се присъединиха официално към климатичното споразумение от Париж. Това е най-големият напредък по пътя към глобалното споразумение, отбелязва Франс Прес.

Трябва ни нов подход към проблема с климатичните промени, каза китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Синхуа.

Той връчи на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун документа за присъединяване към споразумението за климата заедно с американския президент Барак Обама, който пристигна в Китай за срещата на Г-20 в град Ханчжоу.

Съединените щати и Китай са отговорни за 40 процента от въглеродните емисии в световен мащаб, отбелязва BBC.

Историята ще оцени важността на днешното събитие, каза президентът Обама по повод присъединяването на Съединените щати и Китай към Парижкото споразумение за климата.

Съединените щати и Китай предприемат тази стъпка днес – двете страни официално се присъединяват към Парижкото споразумение. Разбира се, не бихме могли да свършим тази изключителна работа без съдействието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, каза още Обама.

Той заяви, че САЩ държат на ангажимента си да бъдат глобален лидер в борбата с климатичните промени и че Парижкото споразумение може да бъде запомнено като момента, в който най-накрая сме решили да спасим нашата планета.

Парижкото споразумение за климата беше прието на 12 декември 2015 г. след конференция по въпросите на климата във френската столица. 195 участници във форума се договориха да не допуснат средната температура на планетата до 2100 г. да бъде с повече от 2 градуса по-висока в сравнение с доиндустриалната епоха. Учените смятат, че по-значително увеличение може да доведе до необратими екологични последствия.

Парижкото споразумение бе официално подписано от 175 страни през април в Ню Йорк, но всяка страна след това трябва да го ратифицира.

Споразумението трябва да замени сега действащия Протокол от Киото след 2020 г. Условие за влизането му в сила е да го ратифицират 55 страни, на които се падат поне 55 процента от общия обем на изхвърлени парникови газове.

 
 
Коментарите са изключени