shareit

Съпругата на Исус се оказа лъжа

| от chronicle.bg, по БТА |

Късчето папирус, което преди години предизвика съмнения, че Исус Христос е имал съпруга, се оказа фалшиво.

Преди години Карън Кинг – историчка и първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ – професор по богословие „Холис“, предизвика сензация, когато представи късчето, в което се споменава съпруга на Исус Христос. Сега Кинг споделя, че въпросният фрагмент вероятно е фалшификат, предаде Асошиейтед прес.

През 2012 г. Карън Кинг, професор в Харвардския богословски факултет, обяви откритието си на международен конгрес по коптология в Рим. Късчето папирус съдържа фразата „И Исус им каза: „Моята жена…“, припомня агенцията.

Оттогава много учени оспориха автентичността на фрагмента.

Сега, в интервю за агенцията, Карън Кинг признава, че късчето папирус вероятно е фалшификат. Тя се позовава на разследваща статия, публикувана в сайта на сп. „Атлантик“ миналата седмица.

Кинг казва, че е била излъгана от собственика на късчето папирус, бизнесмена от Флорида Уолтър Фриц. Фриц отрича обвинението, че е фалшифицирал фрагмента.

Карън Кинг заяви още в самото начало, че късчето папирус не може да се разглежда като доказателство, че Исус Христос е бил женен, а само като свидетелство, че ранните християни са обсъждали тази тема.

 
 
Коментарите са изключени