shareit

Самотата вреди на съня

| от chronicle.bg |

Проучване на британски учени от Кралския колеж в Лондон установи, че самотата може да навреди на съня ви и да понижи качеството му, съобщава БТА.

В изследването са взели участие над 2 200 души на 18 и 19 години от Англия и Уелс. Те дават информация за степента си на самотност и индивидуалните модели на съня.

Между 25 и 30 % от доброволците заявяват, че чувстват самота понякога, а при други 5 % това е често явление.

За по-самотните хора вероятността да се изморяват и да имат проблеми с концентрацията през деня е с 24 % по-голяма.

„Пониженото качество на съня е един от многото начини самотата да ни завладее. Нашите открития подчертават важността на ранната терапевтична намеса срещу негативните мисли и възприятия, които могат да превърнат състоянието в порочен кръг“, каза авторът на изследването Луис Арсно.

Връзката между самотата и лошото качество на съня е почти 70 % по-изявена сред хората, които са преживели най-разпространените форми на насилие.

„Насилието в миналото изостря отношението между самотата и лошия сън. Логично стигнахме до извода, че проблемите със съня при самотните хора са свързани с усещането им за липса на защита“, добавя друг от авторите – Тимъти Матюс.

„Сънят е състояние, в което е невъзможно да бдиш над сигурността, затова усещането за изолираност от другите може да влоши спокойствието му, и това важи още повече за хората, които са били насилвани в миналото“, казва той.

 
 
Коментарите са изключени