shareit

Самолет на flyDubai се разби при кацане в Русия

| от chronicle.bg |

62 души загинаха, след като самолет Boeing 737 на нискобюджетната авиокомпания „FlyDubai” се разби при опит за кацане на летището в руския град Ростов на Дон, съобщават световните агенции.

Жертвите са 55-има пътници и 7-членен екипаж.

Всички служители на авиокомпанията на борда на разбилата се машина са граждани на Обединените Арабски Емирства.

Сред пасажерите има двама украинци, както и граждани на Индия и Узбекистан. Останалите 50-има са руснаци.

Четири деца също са сред загиналите в авиоинцидента, станал около 2.50 ч. българско време в нощта срещу събота.

Най-вероятната причина за катастрофата са силните валежи и пориви на вятъра. На борда на самолета е избухнала експлозия в момента, в който е докоснал земята, съобщи следствената комисия, която проучва подробностите около трагедията.

На летището е имало стотици близки на пасажерите, с които в момента работят екипи от психолози на руското Министерство за бедствени ситуации, съобщава Нова телевизия.

Самолетът е изпълнявал полет FZ981.

Катастрофиралият самолет е трябвало да се приземи по разписание, а полетът е минал без проблеми, заяви източник от авиодиспечерската служба на ростовското летище, цитиран от ТАСС.

Машината обаче не е успяла да кацне от първия път и пилотът е съобщил, че ще направи втори опит. Тогава е станала и самата катастрофа. Източникът посочва, че неуспешното първо кацане е било заради страничен вятър. Лошите атмосферни условия в района и грешка на екипажа са сред възможните причини за инцидента.

От руското Министерство на извънредните ситуации обявиха, че на борда на машината е имало 12 чужди граждани – 7 членове на екипажа и петима пътници. Сред тях има украинци, узбекистанци, индийци. Всички останали са били руснаци. Властите откриха гореща линия по повод инцидента, до момента се постъпили около 200 обаждания. Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си на семействата на загиналите. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев съобщи, че роднините ще получат по един милион рубли компенсация.

От Boeing обявиха, че са готови да окажат техническа помощ във връзка с разследването на катастрофата, ако руските власти пожелаят.

От flyDubai потвърдиха, че разбилият се самолет е техен. Служители на местната служба за извънредни ситуации в руския град са пояснили, че машината се е разпаднала на части при съприкосновението си с пистата, след което се е подпалила, съобщава БНР. Полетът е бил с маршрут Дубай-Ростов на Дон.

Следственият комитет на Руската федерация вече е започнал проверка по случая. Към мястото на инцидента е отпътувал и министърът на транспорта. Собствено разследване е назначила и авиокомпанията „Fly Dubai“, съобщи РИА Новости.

Справка на ТАСС в интернет показа, че съответният самолет е собственост на компанията от 2010 г. и последно е минал технически преглед при производителите „Боинг“ през 2011 г. Информацията все още не е потвърдена от авиокомпанията.

Предварителна версия за инцидента споменава като причина неблагоприятните метеорологични условия, силен вятър и дъжд. Не е имало добра видимост, самолетът не е успял да се приземи първия път и е направил втори опит, казват служители от авиодиспечерската служба. Не се изключва и пилотска грешка.

„Имало е налично предупреждение за циклон - влошени метеорологични условия и силнипориви на вятъра до 22-27 м/сек. Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата„, твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи.

Летището в Ростов на Дон, построено по времето на социализма, не отговаря на съвременните изисквания, то е в чертите на града, излитането и кацането е изпитание за пилотите, припомнят специалисти. В момента се изгражда ново летище, което да отговаря както на изискванията, така и на нуждите на южния туристически град.

Всяко от семействата на руските жертви ще бъде обезщетено с по 1 млн. рубли, съобщи губернаторът на Ростовската област Василий Голубьов.

 
 
Коментарите са изключени