shareit

Съмнения за вота в САЩ и искане за повторно броене на бюлетините

| от chronicle.bg |

Група университетски преподаватели и активисти от САЩ настояват за пълна проверка или повторно преброяване на бюлетините от президентските избори на 8 ноември.

Причината са съмнения в честността на вота в три ключови щата – Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин – които изненадващо гласуваха за Доналд Тръмп вместо за Хилари Клинтън, както показваха първоначалните проучвания.

Клинтън загуби изборите в Пенсилвания и Уисконсин с минимална разлика. Това вероятно ще се повтори и в Мичиган, където все още не е обявен окончателен резултат.

Съмненията в Уисконсин бяха предизвикани от непропорционално високия вот за Тръмп в общините, в които има електронно гласуване, в сравнение с местата, гласуващи с хартиени бюлетини.

Хилари Клинтън и Демократическата партия все още не са изразили официални съмнения в изборния резултат, а победата на Тръмп беше призната още на 9 ноември.

Сестрата на Хюма Абедин, най-близкият съветник на Клинтън, обаче публикува призив към гражданите да поискат проверка на изборния процес.

„Ако се прехвърлят само 55 000 гласа от Тръмп към Хилари в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, победата е нейна“, написа Хема Абедин в профила си във Фейсбук.

 
 
Коментарите са изключени