shareit

Салвадор Дали ще бъде ексхумиран заради ДНК тест за бащинство

| от chronicle.bg, по БТА |

Тленните останки на художника Салвадор Дали (1904-1989) ще бъдат ексхумирани на 20 юли, заради съдебно дело за установяване на бащинство, съобщиха представители на кметството на испанския град Фигерас, цитирани от ТАСС.

Решението беше одобрено от съда във връзка с необходимостта от „получаване на проби от останките, които ще определят дали той е биологичният баща на жена“, която „заведе дело, за да я признаят за дъщеря на художника“.

Става въпрос за Пилар Абел от град Жирона, която твърди, че Салвадор Дали е неин баща. Тя е родена на 1 февруари 1956 г. От 2007 г. се опитва да получи признание за родствената си връзка с художника. По думите на жената, майка й имала тайна връзка с него.

Салвадор Дали е роден на 11 май 1904 г. Той е един от най-известните представители на сюрреализма и е създал стотици художествени произведения. Съпругата му Елена Дяконова (1894-1982), по-известна като Гала, е родена в руския град Казан. Двойката няма деца. Художникът умира на 23 януари 1989 г. във Фигерас. Останките му се намират в Театърът-музей „Дали“ в града, където е представена по-голямата част от работата му.

 
 
Коментарите са изключени