shareit

С раници към Виетнам

| от Росица Гърджелийска |

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува.  

Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света.

В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия. 

Част от тях публикуваме в Chronicle.bg, преведени на български.

Взимайки решението да поема дългия път към Азия с тежка раница на гръб, аз поех и отговорността по организирането на багажа, пътя и проучването на абсолютно всичко, касаещо подобна дестинация. Всъщност се оказа, че половината неща не ми бяха нужни.

Тук ще намерите 5 неща, които трябва да знаете преди да заминете.

1. Културата

Избрали сте Азия. Идвайки от Европа, това значи само едно нещо – оставете всички презумпции за чистота, стереотипи на поведение и всякакъв вид вярвания вкъщи, те ще си ви чакат там, като се върнете от пътешествието на живота си. Виетнам е коренно различен от България и е важно да тръгнете натам именно с тази нагласа.

Пътищата са хаос (да, дори повече от тези тук), на пешеходни пътеки не се пресича, но навсякъде другаде – се, няма да се отървете от звука на клаксони, тротоарите са заети от всевъзможни бизнеси за бързо хранене и всеки ще се опитва да ви продаде някаква джаджа. Навсякъде изглежда мръсно, но всъщност след няколко дни ще забележите, че всяка вечер улиците се метат и мият.

8

Важни позитивни аспекти на хаоса са, че всеки продавач предлага бутилирана, запечатана минерална вода (само такава се пие там), климатиците са навсякъде, а душовете винаги имат топла вода. Хората са усмихнати и добронамерени до степен, която ме накара да се чувствам малко гузна, за постоянните съмнения и страхове, които имах преди да замина. Повечето работа се върши от жени и има малко възрастни мъже. Уважавайте културата и историята им, потопете се в нея и се насладете на разликите, които ще откриете между двете държави. Научете по някоя и друга дума, прави добро впечатление и хората моментално ще ви харесат.

2. Парите

Всичко във Виетнам е евтино. Е, освен влаковете, но вместо тях на половин цена може да използвате спални автобуси (да, с легла в тях). Въпреки ниските цени обаче във Виетнам няма нищо безплатно. Всеки национален парк, всяка пътека, всяка малка пещеричка, абсолютно всяко нещо си има цена. Включително в Хой Ан платих за билет, за да мога да вървя по една улица – уж древна, но реално пълна единствено с магазини за туристи.

Пригответе си малко долари и евро в кеш, в случай че закъсате с парите. Тези две валути ги приемат навсякъде. Носете дребни пари, ако отидете на обиколка с племена около местността Са Па. Там ще има много деца, които ще ви нападнат да ви продават по нещо мъничко. Няма как, ще ви се наложи да купите в един момент. Договаряйте се и никога не се съгласявайте веднага с цената.

Намирането на банкомат не е проблем. Но преди да изтеглите пари за пръв път там, пообиколете и намерете този с най-ниска такса за теглене. Също така, не забравяйте да уведомите банката си, че заминавате за Виетнам, в противен случай ще блокират картата ви.

3. Храната

Виетнам е перфектното място за моя стомах. Лесно е да се избегнат глутена и млечните продукти. Въпреки това, ако сте вегетарианец, внимавайте, тъй като и зеленчуковите супи се правят с бульон от кокали.

За закуска – супа Фо (Pho) – оризови спагети, залети с горещ бульон, добре сварено телешко или пилешко, сурови зеленчуци и пресни подправки. Другото ми любимо ястие е оризово-кокосова хрупкава палачинка със скариди, кълнове и пресни билки, чак лигите ми потичат като си помисля. В региона Са Па имаха и бамбук, пълнен с ориз и изпечен на жар, след това белите бамбука, топите ориза в натрошени фъстъци и воала! Искам да се върна там, само и само да седна на малко пластмасово столче, на тротоар до много натоварена улица, да слушам шума на града и да се понеса в заобикалящата ме екзотиката с деликатните ухания на кориандер, лайм и люти чушлета. За плодовете им дори няма да започвам…

4

Имат разни странни ястия, като например желета от тапиока, пълнени със скариди и свинско. Харесва им да смесват тези два вида месо в храната си. Кучешко не се намира често, има специалнизирани ресторанти за тях, но така и не проявих чак такъв интерес, че да опитам.

Като казах ресторант, може би най-важното за храната във Виетнам е да ядете там, където ядат местните. Което означава НЕ в ресторанти. По тротоарите ще намерите най-прясната и безопасна храна. Прекарах 3 седмици във Виетнам, ядох само там, където имаше виетнамци и не съм имала един проблем със стомаха или с храната. Опитайте местните деликатеси, те са винаги прекрасни…или поне интересни. Пробвайте бирата, хубава е. Приготвят домашни лимонади навсякъде, те са уникални. Там лимони всъщност няма, има само лайм, но ако си говорите с тях на английски, казвайте lemon, според тях това значи лайм.

4. Багажът

Не си бях взела много неща и въпреки това можеше още по-малко да взема. Неща които ви трябват откъм дрехи, ако ходите в горещ, дъждовен сезон:

2 тениски
2 къси панталони
1 дълги панталони
1 суичър
1 дъждобран
1 туристически сандали – съхнат бързо и са удобни
1 туристически боти – само ако ще правите преход, иначе не.

Какво да не взимате – твърде много лекарства и дезинфектанти – там продават абсолютно всичко, от което може да имате нужда. Вземете си все пак антисептичен крем, аналгин, нурофен, алергозан и имодиум.

Важни дребни неща – въженце за простиране, ползвах го многократно. Въпреки че всеки хотел и хостел предлагат безплатнималки сапунчета и шампоанчета, ще ви е полезно да си донесете още с вас . Аз ги използвах и вместо прах за пране, тъй като бяхме на стриктен бюджет. Носете малка раничка, 10 литрова, която да не заема място и да може с нея да обикаляте из града с важните за вас документи, техника и др. Останалия багаж зарязвате в хостели, хотели или където си искате, никой няма да открадне потните дрехи на туристи.

5. Времето

Ако ходите през летните месеци – ще е горещо. Много по-горещо, отколкото предполагате. И дори още по-горещо като добавим високата влажност. На мен обаче ми беше идеално, много ми хареса тази пречистваща среда. Кожата ми стана мека и хидратирана. За всички останали беше един малък ад от напълно мокри дрехи и постоянно чудене това дали е мокро от въздуха или от потта ми.

Температурите през деня и през нощта са почти еднакви, а докато бяхме там, през деня на няколко пъти достигна 45 градуса на сянка. Пийте много вода, но не студена. Студените напитки ще ви накарат да се потите още повече. В хостелите и хотелите си пускайте климатика, но не на твърде ниска температура, за да няма рязка граница с външната среда. Климатиците изсушават въздуха и съответно – прането ви ще изсъхне по-бързо. Почивайте си и не прекалявайте с обиколките по обед.

И като за финал – не прекарвайте твърде много време в разглеждане на Google Maps. Като бях в Ха Лонг Бей можех да разпозная скалите заради безкрайните часове прекарани в разглеждане на изображенията от картите. Това донякъде убива тръпката… Не си го причинявайте, оставете елемента на неочакваното да ви връхлети!

7

 
 
Коментарите са изключени