shareit

Рядко природно явление може да е причина за катастрофата

| от chronicle.bg |

Причина за катастрофата на дубайския самолет, разбил се при кацане в Ростов на Дон, може да е била въздушна яма, в която попаднала машината. Това каза по телевизия НТВ губернаторът на Ростовска област Василий Голубев, предаде ТАСС.

По думите му в момента на падането на боинга поривите на вятъра са били около 20 м/сек, била е обявена повишена опасност.

Губернаторът подчерта, че при такива метеорологични условия решението за кацане се взима от командира на екипажа. Голубев каза също, че лошото време продължава да е основната версия за причината за катастрофата.

Водещият специалист по метеорология Евгений Тишковец коментира пред РБК, че в атомсферата около района на катастрофата е регистрирано рядко природно явление, наричано струйно течение.

Скоростта на вятъра в него може да достигне до ураганни нива, казва синоптикът.

Предварителният анализ на разговорите между пилотите от самолета не показва никакви проблеми – ако се съди по диалога между двамата пилоти, Boeing 737 е летял в нормален режим до момента на катастрофата, твърди източник на „Интерфакс“.

Според информацията на агенцията, гласовете на пилотите са били спокойни и не са съобщавали за неизправности на борда до удара в земята.

Диспечерската наземна служба е поддържала постоянна връзка с екипажа на самолета.

В Дубай изпълнителният директор на авиокомпанията flyDubai Гейт ал Гейт заяви на пресконференция, че няма основания да се смята, че злополуката е резултат от терористичен акт. Предварителният доклад за причините ще бъде готов след месец, добави той.

„За нас няма никакви съмнения, че бомба на борда не е имало“, казва той пред „РИА Новости“.

Той коментира, че атмосферните условия на летище Ростов на Дон са позволявали изпълнението на полета.

„Ако времето беше неподходящо, самолетът изобщо нямаше да излети“, казва още той.

Директорът на компанията твърди, че последният технически преглед на Boeing 737-800 е проведен на 21 януари. Самият самолет е произведен през 2011 г. и се счита за нов.

От основаването си през 2008 г. до днешния инцидент Fly Dubai няма нито една самолетна катастрофа.

Пилотите на разбилия се самолет са били добре подготвени и са имали достатъчно голям опит, каза Ал Гейт. Командирът е имал 5700 летателни часа, а вторият пилот – 5669. Самолетът последно е минал проверка на 21 януари 2016 г.

Самолетът на дубайската авиокомпания се разби днес в Ростов на Дон при опит за кацане и лоши метеорологични условия. Загинаха всички 62 души, намирали се в самолета.

По последна информация, въз основа на данните от паспортите на пътниците, на борда е имало 46 руски граждани и 16 граждани на други държави, включително седем украинци, по двама граждани на Испания и Индия, по един гражданин на Кипър, Узбекистан, Киргизстан, Колумбия и Сейшелските острови. Първият пилот е бил кипърски гражданин, роден 1978 г.

 
 
Коментарите са изключени