shareit

Руски съд призна украинката Надежда Савченко за виновна

| от chronicle.bg |

Военният пилот Надежда Савченко бе призната за виновна за убийството на двама руски журналисти край Луганск. Освен за убийството на Игор Корнелюк и Антон Волошин, Савченко е призната за виновна и за убийството на мирни жители и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

За основа на обвинителната присъда срешу украинският военен пилот съдът е взел доказателствата на обвинението, и по-конкретно показания на свидетели и резултати от експертизи, включително и криминологична, взривно-техническа, психолого-психиатрична, молекулярно-генетична и др. В присъдата се отбелязва, че Савченко, имайки навици от военна подготовка, а също и опит от участието си в бойни действия в Ирак, и намирайки се в отпуск, по лична инициатива е дошла в батальона „Айдар“ край Луганск. Там тя „доброволно е решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали се да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република“.

Според руската прокуратура, тя е отговорна за насочване на артилерийски огън в атака, при която а убити двама журналисти от руска телевизия. Съдът отказа да признае обаждания от телефона й, които доказват, че тя не е била в района по време на атаката.

Случаят „Савченко“ предизвика остри западни критики срещу Русия. Според украинските власти Савченко е била пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна и предадена на Русия, следователно трябва да бъде третирана като военнопленничка.

 
 
Коментарите са изключени