shareit

„Руска мина“ свалила Местан от лидерския пост в ДПС

| от chronicle.bg |

Лютви Местан остава в политиката. Това обяви той по време на пресконференция в БТА във връзка с отстраняването му от лидерския пост в ДПС.

„Аз мога да бъда изключен от ДПС, но не мога да бъда изключен от идеите си“, каза Местан. Той посочи, че ще защитава евроатлантическите ценности, но как това ще се случва и дали ще има нова партия, ще стане ясно след срещи с избирателите по места.

„Опитах се да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно в полето на евроатлантическите ценности. Преди Коледа стъпих на руска мина“, каза още Местан. Той посочи, че е станал обект на „епитетната охулваща война“, която се води срещу него и избралите да се отцепят от ДПС.

Местан коментира и „тежкия гаф“ (по определението в новогодишната реч Ахмед Доган), който доведе до изключването му от партията декларацията за сваления от Турция руски бомбардировач „Су-24″ над сирийска територия.

Местан подчерта, че текстът е писан в от парламентарната група на ДПС, с участието на настоящото временно ръководство на партията.

„Ако има нещо протурско в тази позиция, то е доколкото доколкова Турция е член на НАТО“, допълни политикът.

Местан не приема „ритуалната си политическа екзекуция по най-ярките образци на сталинизма и тоталитаризма“ – без право на последна дума и без да е допуснат до заседанието в сараите на Доган, където щял да поиска вот на доверие.

Възстановяването на отношенията с Анкара той изтъкна като „един от най-знаковите пробиви на ДПС“, защото това засяга стратегическите приоритети на страната, както и много български граждани. Той се обяви за нормални отношения с всички съседни държави и срещу отричането на културната, естествена връзка между България и Турция.

Според него ДПС трябва да се освободи от „много опасни мини, устойчиви митологеми, с които бе обраснал публичния ни образ – твърдението, че ДПС е ентокорпоративна, олигархична партия на руските интереси. „Положих огромни усилия да разминирам това поле. Без да съм наивник, изиграх ролята на наивен, романтичен сапьор“, обобщи Местан.

„Пътят на ДПС към властта минава през дясното. Не само заради състоянието на лявото. Това би представлявало признание за освобождаването на ДПС от митологемите, които ни натъкват в ъгъла на една, какво се твърди, олигархична проруска партия.

 
 
Коментарите са изключени