shareit

Русия ще приватизира „Аерофлот“ и „Роснефт“

| от chronicle.bg |

Русия подготвя приватизацията на седем големи държавни компании, включително “Аерофлот” и „Роснефт“ в момент, в който Кремъл обсъжда драстични възможности за замяна на намаляващите приходи от петрол.

Решението да се обмисля първата от години такава решителна стъпка идва в резултат на поредния срив в цените на суровия петрол, в резултат на който се очаква Русия втора година поред да бъде в рецесия и е със зейнала дупка в бюджета си.

В продължение на години Москва продаваше малки държавни предприятия, но развитието се забави след връщането на Владимир Путин на президентския пост през 2012 г.

Шефовете на „Алроса“, „Роснефт“ и петролната компания „Башнефт“, руските железници, държавната банка ВТБ, „Аерофлот“ и най-голямата руска корабостроителна компания „Совкомфлот“ присъстваха в понеделник в Кремъл на среща, на която Путин обсъди приватизационните планове за тази година с икономическия си екип, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Правителството на Дмитрий Медведев се опитва да промени бюджета, който беше оформен с прогноза за дефицит от 3% при цена на суровия петрол от 50 долара за барел, но това беше нивото от началото на ноември. В понеделник петролът брент падна с нови 4% до 34,50 долара за барел.

Русия разчита на приходи от петрол и газ за попълване на над половината от бюджета си до 2014 г. Поради това спадът в цените на черното злато през 2014 г. доведе до намаляване на бюджетните постъпления до 43% и се очаква да паднат до 35%, ако цената на барел петрол се задържи на цена около 30 долара.

Москва вече планира 10-процентно съкращаване на разходите и други стъпки, чрез които се очаква да спести около 13 млрд. долара. Но ако цената на петрола се задържи на 30 долара за барел властите ще трябва да си осигурят още около 1,3 млрд., за да изпълнят поставената си цел от 3-процентен бюджетен дефицит. Най-голямата възможност за приходи са средствата от приватизация. Само че опитът от 90-те години на миналия век не очертава големи перспективи за подобен ход, защото е възможно приватизацията на големи фирми да бъде извършена на занижени цени поради корупцията в системата на Русия.

Засега шефът на „Роснефт“ Игор Сечин твърди, че няма да се взима решение за приватизация на компанията. Според специалисти най-вероятна засега е приватизацията на „Совкомфлот“.

В понеделник Путин каза на срещата с шефовете на компаниите, че държавата не трябва да загуби контрол над стратегически предприятия и дялове на държавни предприятия трябва да бъдат продавани само на купувачи, регистрирани в Русия. Президентът също така предупреди, че няма да има продажби на минимални цени.

 
 
Коментарите са изключени