shareit

Русия ще изгради нова платформа за кацане за изследването на Марс

| от |

Руските специалисти ще изградят нова платформа за кацане и ще предоставят няколко уникални научни прибора в рамките на руско-европейската мисия „ЕкзоМарс-2018“, съобщи ИТАР-ТАСС. По думите на ръководителя на „ЕкзоМарс“ от руска страна Даниил Родионов Русия ще предостави не само средствата за извеждането, а също така и модула за кацане за мисията „ЕкзоМарс-2018“.

Планирано е на повърхността на Червената планета с помощта на специален модул да бъде доставена платформа за кацане,руска разработка, и марсоход, конструиран от Европейската космическа агенция /EКА/ с маса около 300 килограма. Първият етап на проекта „ЕкзоМарс-2016“ включва разработеният от ЕКА орбитален модул и демонстрационен десантен модул. Орбиталният апарат „Ти джи о“ /Trace gaz orbiter – TGO/ e предназначен за изучаването на малките газови примеси в атмосферата и разпределението на леда в почвата на Марс.

Институтът към Руската академия на науките разработва два прибора за TGO – спектрометричен комплекс и неутронен спектрометър. Задачата на марсохода ще бъде геоложкото изследване и търсенето на следи от живот в подповърхностния слой на Марс в близост до мястото на кацането. След спускането му от руската платформа за кацане тя ще започне работа по научна програма. Нейната цел е осъществяването на мониторинг на различните процеси на повърхността на Червената планета, протичащи в различни времеви отрязъци – денонощие, сезон, година. Заплануваната работа на повърхността на Марс се равнява на една марсианска година, равна на 1,8 от тази на Земята.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Русия ще изгради нова платформа за кацане за изследването на Марс