shareit

Русия готви кримски сценарий и за Южна Осетия

| от chronicle.bg |

Референдум по въпроса за присъединяването на Южна Осетия към Руската федерация ще се проведе през 2017 г.

Заявлението за това беше подписано от президента на Южна Осетия Леонид Тибилов и председателя на парламента Анатолий Бибилов.

„Като се ръководим от дългосрочните интереси на народа на Южна Осетия и се стремим да осигурим стабилна обществено-политическа обстановка в Република Южна Осетия, заявяваме подкрепа за решението на политическия съвет при президента на Република Южна Осетия от 26 май 2016 г. за провеждането на референдум по въпроса за присъединяване на Република Южна Осетия към Руската Федерация през 2017 година“, се казва в заявлението.

В документа се посочва, че гласуването ще се проведе след президентските избори в републиката.

Съединените щати се обявиха категорично против организирането на такъв референдум. Това заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър, цитиран от ТАСС и БТА.

Той подчерта, че САЩ поддържат териториалната цялост и суверенитет на Грузия.

През август 2008 г. се стигна до кратка война между Русия и Грузия заради Южна Осетия и Абхазия.

След това Москва призна двете грузински сепаратистки области за независими държави и оттогава развива с тях тясно сътрудничество.

Русия има военни бази и присъствие в Южна Осетия и Абхазия.

Южна Осетия е историко-географска област в Северна Грузия, бивша автономна област, самопровъзгласила се за независима република, но призната само частично.

От 1922 до 1990 г. тя образува Южноосетинската автономна област.

В момента върху нейната територия е разположена частично признатата държава Република Южна Осетия.

Независимостта на Южна Осетия е призната само от Русия през 2008 г, от Никарагуа, Венецуела, Тувалу и Науру през 2009 г., от частично признатата Абхазия и непризнатите Нагорни Карабах и Приднестровие.

Грузия отказва да признае независимостта и да използва в официалните документи названието „Южна Осетия“.

Грузинските власти обикновено ползват названието „Самачабло“ (по фамилията на княз Мачабели, управлявал тези земи през 1785–1801 г.), въведено в употреба от президента Звиад Гамсахурдия.

 
 
Коментарите са изключени