shareit

Русия е осъдена заради заложническата криза в Беслан

| от chronicle.bg |

Европейският съд по правата на човека отсъди, че Русия се е провалила в предотвратяването на заложническата криза в Беслан през 2004 година, при което загинаха над 330 души.

Русия е осъдена да изплати три милиона евро на ищците по делото за заложническата криза. Съдът бе сезиран от 409 руски граждани. Някои от тях са били заложници в училището, а други са роднини на жертвите. Говорителят на Кремъл заяви, че решението на съда е неприемливо.

Съдът постанови, че Русия е имала достатъчно конкретна информация за планирана атака в района, но не взела мерки, за да я предотврати. Съдът посочва още, че силите за сигурност са ползвали мощни оръжия като гранатомети и огнехвъргачки, за да овладее кризата, което е допринесло за високия брой на жертвите. Страните са задължени да се съобразят с отсъждането на Европейският съд по правата на човека.

Операцията за прекратяване на кризата и последвалото разследване са обект на солидна критика от страна на съда.

По време на кризата преди близо 13 години, чеченски бунтовници, препасани с експлозиви, взеха в плен над 1000 души в училище, предимно деца. Искането на похитителите е Русия да се изтегли от Чечня. Три дни, след началото на нападението, руските сили нахлуват в сградата. Оцелели разказват, че военните са ползвали прекомерна сила по време на акцията си.

Няма високопоставено лице в Русия, което да е осъдено за високия брой жертви, сред които 186 деца.

Само един от нападателите е заловен жив и изправен пред съда.

Според оцелелите и роднините на жертвите е имало начин кризата за приключи с по-малко жертви. Според тях властите, включително президентът Владимир Путин не са се справили добре със заложническата ситуация и са игнорирали предварително подадената информация на службите за планиран сценарий за обсада със заложници. Русия разследва случилото се в продължение на няколко години, затова над 400 от засегнатите – оцелели и близки на загиналите, подават жалба до Европейския съд по права на човека.

 
 
Коментарите са изключени