shareit

Румъния има нов министър на културата след криза в операта

| от chronicle.bg |

Корина Сутеу е новият министър на културата в Румъния. Тя смени Влад Александреску, чиято оставка беше поискана заради неспособността му да се справи с кризата в операта в Букурещ. Няколко представления бяха спрени и четирима успешни ръководители бяха сменени от министъра, който се опита да облекчи напрежението между танцьорите от балета и ръководството на операта.

Първоначално Александреску се съгласи да подаде оставка, говорейки за „най-ретроградните сили, които се противопоставят на промяната“, които са станали толкова болестни в обществото, че да застрашават реформата, започната от него.

Скоро след това Александреску отказа да потвърди оставката си, но премиерът Дачиан Чолош остана твърд в искането си. Правителството публикува изявление на 4 май, в което посочва, че ще продължи процесите на трансформация.

Сутеу е известна като един от най-добрите културни мениджъри. По-рано тя е била директор на Румънската асиоциация на театралните артисти, директор на Румънския културен институт в Ню Йорк, ръководител на магистърската програма по културен мениджмънт в Дижон (1995-2001) и президент на Форума на европейската културна мрежа (1995-2001).

Александреску беше избран за министър на културата на 17 ноември 2015 година и започна важни промени в румънската култура, включително и във филмовата индустрия.

 
 
Коментарите са изключени