shareit

Робот дирижира Андреа Бочели

| от chronicle.bg, БТА |

Гласът на италианския тенор Андреа Бочели огласи театрална зала в Пиза, но всички погледи бяха вперени в диригента до него – робот, който изглежда има слабост към творчеството на Верди, съобщи Франс прес.

Роботът хуманоид Юми, разработен в Швейцария от компанията АВВ, държи диригентската палка с двете си механични ръце. Той бе звездата на приключилия неотдавна първи международен фестивал по роботика в Пиза.

По време на гала вечерта по повод закриването на феста Юми дирижира Андреа Бочели при изпълнението на арията „Ла донна е мобиле“ от „Риголето“ на Верди, както и сопраното Мария Луиджа Борси, която изпълни ария от Пучини.
За да се научи да си служи с палката, Юми е тренирал да имитира жестовете на диригента на филхармонията на Лука Андреа Коломбини.

„Обучението бе трудно – бяха нужни 17 часа работа, за да може роботът да се научи да имитира 6-минутно дирижиране“, поясни Коломбини. Според него, усъвършенстването на Юми е далеч по-голямо от това на Азимо – създадения от компанията „Хонда“ робот, който дирижира симфоничния оркестър на Детройт през 2008 г. „Той е много гъвкав и притежава същата подвижност като мен самия – отбеляза Коломбини. – Юми обаче в никакъв случай не може да замени чувствителността и емоциите на диригент, защото не притежава дух.“

Роботът може да дирижира композиции, но не знае как да импровизира, нито как да взаимодейства с музиканти.

 
 
Коментарите са изключени