shareit

Робърт Редфорд в изявление: Чувствам се не на място в собствената си страна

| от chr.bg |

Робърт Редфорд може и да се е пенсионирал, но въобще не е спрял да следи социалните събития. Актьорът и основател на Sundance Film Festival публикува вчера „Кратко изявление за големи неща“ на сайта на фестивала, в което казва, че „не се чувствам на място в страната, в която съм роден“ за първи път, откакто се помни, и че „гледам с тъга как държавни ни служители ни предават“.

Изявлението с политическа тема беше публикувана същия ден, в който Брет Кавано беше одобрен за върховен съдия на САЩ. В страната мненията към Кавано са изключително полярни заради секс скандала, в който беше замесен. Нито той, нито някой друг е споменат по име, но Редфорд говори за фанатизъм, злонамереност и подигравки като вече нормални инструменти във взаимоотношенията между хората.

Ето и целият текст на изявлението:

„Тази вечер, за първи път, откакто се помня, се чувствам не на място в страната, в която съм роден и обичам цял живот. Седмици наред гледам с тъга как държавни ни служители ни предават като превръщат фанатизма, злонамереността и подигравките в нормални инструменти във взаимоотношенията между хората.

Как да очакваме следващото поколение да изпълни дълга си, да се интересува от публичния живот и да се стреми да участва в него като му показваме само как да напада и разрушава?

Трудно е да обвиняваш младите, че ни съдят за конфликта между ценностите, които проповядваме, и ценностите, зад които заставаме, само когато ни е изгодно. Някои хора правилно наричат ситуацията объркана.

Но искам да ви окуража да търсите усърдно надежда и човечност точно сега, да се опитате да установите връзка с хора, с чието мнение не сте съгласни, да сте по-добри от политиците ни.

Няма нужда да сме подтикнати от едно и също, за да искаме едно и също. Нека се опитаме да заздравим обществото си и да помислим върху ситуацията в момента. Нека живеем справедливо и уважително.

Тази страна е и наша.

Имаме много работа!“

 
 
Коментарите са изключени