shareit

Рискът от инфаркт на миокарда е по-голям след грип или пневмония

| от chronicle.bg, БТА |

Рискът от инфаркт на миокарда нараства след респираторна инфекция, свързана с грип, бронхит или пневмония, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

„Получените резултати потвърждават тези от предишни изследвания, които навеждат на мисълта, че респираторната инфекция може да отключи инфаркт на миокарда – заяви кардиологът д-р Джефри Тофлър от университета в Сидни и кралската болница „Норт шор“. – Събраните данни показват, че рискът може да нарасне 17 пъти, но не непременно се увеличава при първите симптоми на инфекцията. Той е най-висок през първите 7 дни след инфекцията, преди постепенно да намалее.“

Изследването обхванало 578 пациенти, получили инфаркт на миокарда. 17 на сто от тях имали симптоми на респираторна инфекция една седмица преди да получат инфаркт, а 21 на сто – 31 дни преди инфаркта.

„Случаите на инфаркт на миокарда са най-чести през зимата“, отбеляза д-р Томас Бъкли от университета в Сидни. Той припомни, че ваксинацията срещу грип и пневмония е от значение за намаляване на въпросния риск.

Резултатите от изследването са публикувани в Internal Medicine Journal.

 
 
Коментарите са изключени