shareit

Резултатът от изборите: Румен Радев води пред Цецка Цачева

| от chronicle.bg |

Вече са ясни първите резултати от изборите за президент и вицепрезидент. На база резултати от exit poll на Маркет Линкс, кандидатите се подреждат така:

Румен Радев – 24.03%

Цецка Цачева – 23.46%

Красимир Каракачанов – 13.66%

Веселин Марешки – 10.23%

Резултатите очертават провеждане на балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ – Румен Радев и Цецка Цачева.

Данните от Exit poll на Галъп показват по-висока разлика между Радев и Цачева – 26.7% за кандидата на БСП и 22.5% за кандидатката на ГЕРБ.

Pasted image at 2016_11_06 20_30

Първи тур на президентските избори протече при избирателна активност, малко по-висока от тази на изборите през предходните години.

Към 19:00 ч. избирателна активност беше 53%, по данни на Галъп. Към същия час са гласували 47% за националния референдум.

618x346

С около три пункта е по-висока избирателната активност на настоящите президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г., нещо, което никога не се е случвало, защото винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните“, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Донякъде то е и заради задължителното гласуване, което на тези избори е за първи път, посочи Томов.
Заради многото желаещи да гласуват, изборният ден беше удължен в определени секции до 21.00 ч. – с час след указаното от закона време.

Част от подадените сигнали касаят и продажбата на алкохол в изборният ден. Има сигнали за неоткъснати отрязъци на бюлетините, които обаче ще се смятат за действителни, грешките са на секционните избирателни комисии.

 
 
Коментарите са изключени