shareit

Рецепта за пълнен шаран с кайсии, кедрови ядки и бренди

| от Росица |

С наближаването на празничния сезон, все по-често се сещаме за онези неща, които правят половината празник (при условие, че не се прекалява с тях, защото се обезсмислят) – храната!

Но преди да се насладим на Бъди вечер, Коледа и Нова година ни чака един друг знаков празник – Никулден.

В тон с идващия празник, се връщаме към позабравената ни рубрика с рецепти и предлагаме нещо, което е приятна алтернатива на класически приготвения шаран. А именно, пълнен шаран с кайсии, кедрови ядки и бренди. Рецептата идва от Роси и нейния блог Primal Yum & Venture, където можете да прочетете за още любопитни вкусотии!

IMG_20171206_214440

Нужни продукти:

шаран – до 2.5 кг
достатъчно голяма тава за шарана
алуминиево фолио или капак

1 голяма глава лук – нарязана на ситно
1 морков – нарязан на ситно
100 гр кедрови ядки
100 гр орехи – накълцани на едро
100 гр сушени кайсии
100 мл бренди
лимон за декорация
сол, пипер
3 с.л. олио
3 с.л. зехтин
няколко щипки девесил

IMG_20171206_214443

Начин на приготвяне:

Шарана се изчиства от люспите и вътрешностите
Измива се добре и се осолява отвътре и отвън. Поръсва се с малко девесил отвътре и се оставя в тавичката да почива.
Сложете сушените кайсии в малка тенджерка и ги залейте с гореща вода. Оставете да се накиснат 15 мин.
През това време задушете лука и моркова с малко олио, сол и пипер.
Отцедете кайсиите от водата и ги нарежете на малки парченца.
Добавете ги към лука и моркова и леко ги запържете.
След това добавете орехите, кедровите ядки и леко запържете. Добавете брендито и задушете още около 10 мин. Ако има нужда добавете още сол и пипер.
Напълнете шарана и го зашийте с голяма игла и здрав конец. Може да използвате медицински конец, те са здрави и безопасни.
Остатъка от плънката (ако има такава) изсипете около шарана.
Нарежете лимона на шайби и след това на половинки.
Използвайте лимона да украсите шарана. Идеята е да имитират люспи.
Намажете шарана със зехтин.
Покрийте тавата добре с фолио или сложете капак и гответе около 1 час на 180-200 градуса.
Махнете фолиото или капака и запечете около 15 мин само на горен реотан. Внимавайте да не го изгорите.

Сервирайте с още лимон и чаша бяло вино!

 
 
Коментарите са изключени