shareit

Рецепта за кула от рататуй

| от Росица Нийм |

Росица Нийм работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. 

Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България, заедно със съпруга си Ранулф. Двамата обичат да пътуват до интересни места по света.

В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия. 

Част от тях публикуваме в Chronicle.bg, преведени на български. Предлагаме ви рецептата й за кула от рататуй:

Нужни продукти:

1 голяма тиквичка
1 голям патладжан
1 голям домат
4 чери доматчета
1 скилидка чесън
1 ч. л. песто от босилек
2 топки моцарела
1 с.л. масло
сол
черен пипер
сушен босилек

Начин на приготвяне:

Да се загрее горния грил на фурната на 200 градуса.

Патладжанът и тиквичката се режат на кръгчета и се поставят на хартия за печене в голяма тава.

Маслото се разтопява и към него се добавя пестото. С това се намазва по малко всяко кръгче патладжан и тиквичка. Оставете си малко от тази смес и за после.

Пекат се около 15 минути или докато започнат леко да омекват. Внимавайте да не ги изгорите или сготвите твърде много!

Докато те се готвят, нарежете големия домат на малки кубчета и ги сложете в тенджерка да заврят. Към тях добавете остатъка от пестото с масло. Подправете със сол, черен пипер и малко босилек. Ако е много кисело добавете чаена лъжичка мед или захар. Оставете да ври, като разбърквате от време на време, докато стане гъсто.

Патладжанът и тиквичката се вадят от фурната.

Моцарелата се нарязва на кръгета.

Кулата се строи, като се наслояват патладжан, тиквичка и моцарела по какъвто вие поискате начин. На всяко кръгче патладжан и тиквичка се слага от една лъжичка доматен сос.
Най-отгоре се забучва с дървен шиш чери доматче и се посипва с малко нарязана на ситно моцарела.

Слага се отново във фурната и се запича до зачервяване на моцарелата.

Сервира се горещо с листа от пресен босилек или магданоз.

рататуй росица нийм
Снимка: Росица Нийм

 
 
Коментарите са изключени