shareit

Рецепта за есенна торта

| от Росица Гърджелийска |

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува.

Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света.

В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Днес ще ви представим рецепта за есенна торта:

Съставки:

Блат:
1 ч.ч. овесени ядки – може да пробвате безглутенови, те леки са за стомаха, може да ги намерите в био магазините.
2 с.л. лешников тахан
3 с.л. какао
1/2 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с.л. стафиди
2 ванилии или 1 капка ванилов екстракт
1/3 ч.ч. масло разтопено, но не горещо
1 бакпулвер

Крем:
450 гр крема сирене тип филаделфия, пълномаслено – на стайна температура
1/2 ч.ч. масло – на стайна темепература
ванилия
1/2 ч.ч. кокосова захар
малко канела
2 ч.л. лешников тахан за украсата
Начин на приготвяне:

Включете фурната на 150 градуса ако е с вентилатор и 200 ако е без.
Смесете всички съставки за блата, като бакпулвера се добавя непосредствено преди печене.
Изсипете сместта в тава за торта и печете между 25 и 30 минути в зависимост от това колко е бърза фурната ви. Направете проверка с клечка за зъби, забождате и ако излиза чиста значи е готов блата.
Оставете да изстине.

През това време пригответе крема, като разбиете крема сиренето с маслото, ванилията и канелата докато стане пухкава смес.
Започнете бавно да добавяте захарта. Тук може да стане малко рядко, но не се притеснявайте, през нощта ще се сгъсти. Пудрата захар би направила този крем много гъст, но кокосовата захар е далеч по-полезна.
Извадете блата от тавата. Първо минете с нож отстрани да отлепите стените на блата. После внимателно отключете формата.

Залейте с една част от крема и оставете в хладилника. След 30 мин добавете още крем отгоре и така докато свърши крема.
Отгоре сложете точки от лешниковия тахан и с нож направете каквито си искате формички. Допълнително може да поръсите с малко кокосови стърготини.

 
 
Коментарите са изключени