shareit

Републиканците запазват контрола си над двете камари на Конгреса

| от chronicle.bg |

Републиканската партия ще запази контрола си на двете камари на американския Конгрес. Така бе сложен край на надеждите на демократите да променят съотношението поне в горната камара – Сената, предаде ДПА.

Това сочат последните прогнозни резултати, включващи надпреварата в най-оспорваните избирателни райони.

Досега републиканците имаха 54 гласа в Сената срещу 44 на демократите, като двама независими сенатори гласуваха заедно с демократите. По последни данни на в. „Ню Йорк таймс“ републиканците сега ще имат 51 места, а демократите – 47.

Вчера се гласуваше за обновяване на една трета (34) от местата в Сената. Републиканците успешно защитиха местата си, смятани за застрашени, в щатите Северна Каролина, Индиана, Уисконсин, Мисури, Пенсилвания, Флорида и Аризона, сочат прогнозните резултати. Ранни резултати от щата Невада сочат, че демократите водят в борбата за мястото на оттеглящия се лидер на тяхната група в Сената Хари Рийд.

Преизбран бе и видният сенатор републиканец Джон Маккейн с шести пореден 4-годишен мандат от щата Аризона.

Републиканският сенатор Марко Рубио, който бе съперник на Тръмп за партийната номинация за президент, ще запази мястото си от Флорида, сочат прогнозите. Той събира в този щат 52 процента от гласовете.

Камарата на представителите, състояща се от 435 народни избраници, се обновява изцяло на всеки две години. Според последните прогнозни резултати републиканците и там водят, като са си осигурили 235 места срещу 183 на демократите.

Преизбиране си осигури лидерът на Камарата – републиканецът Пол Райън, депутат от щата Уисконсин. Райън, както и сенаторът Маккейн, са силно критични към своя съпартиец Доналд Тръмп, който спечели битката за Белия дом. Предстои да се види дали критично настроените към Тръмп републиканци ще работят с него или ще преследват собствен политически дневен ред, отбелязва ДПА.

 
 
Коментарите са изключени