shareit

Рекорден брой дрон-катастрофи

| от |

Рекорден брой на катастрофирали дронове отчетоха американските въздушни сили, пише Тhe Washington Post. Статистиката сочи, че 20 безпилотни самолета са унищожени или повредени. Щетите са на стойност над 2 милиона долара.

Един от пострадалите дронове е „Жъртваря“ – участвал във военните действия на САЩ срещу ИДИЛ. Експертите прогнозират, че катастрофите с дронове най-вероятно ще се увеличат.

По Закона за достъп до информация The Washington Post получава копия от документите и разследванията на дрон-произшествия. Те разкриват, че Жътваря е имал дефект на стартера. Пред вестника заместник-началникът на Генералния шаб генерал лейтенант Робърт Ото заяви, че все още се търси първоизточника на проблем и очаква съдействие за разследването.

Последните записи сочат, че повечето безпилотни военни самолетни катастрофи от 2007 година до сега са били в Афганистан. Втората страна, където има най-много дрон произшествия е САЩ – там, където се тестват дроновете.

Ирак е на трето място по брой произшествия с безпилотни военни самолети. ПРез 2011 година голяма част от катастрофите са докладвани край бреговете на седем африкански държави, както и в Ливан, Сирия и Йемен.

За сравнение през 2007 година само в три държави са записани катастрофи с дронове – Афганистан, Ирак и САЩ.
Но до края на 2014 г. този дял е нараснал на 23 страни, което показва почти осемкратно увеличение на използването на безпилотните военни самолети само за няколко години, сочат данните.

„Дистанционно управляваните безпилотни самолети по своята същност се смятат за по-безопасни, отколкото самолетите с пилот на борда. това впечатление се създава, защото по-рядко се показват подобни произшествия.

 
 
Коментарите са изключени