shareit

Референдумът на Слави ще е с изборите през октомври

| от chronicle.bg |

Референдумът по 6-те въпроса на Шоуто на Слави ще се проведе в един и същи ден с предстоящите президентски избори през октомври.

Това е окончателното решение на мнозинството в Народното събрание, което в последния момент промени намеренията си да раздели двата избора и да прати референдума в средата на лятната ваканция.

Според сега действащия Закон за прякото участие на гражданите във властта – референдумът задължително се насрочва в деня на националния избор, ако такъв е планиран в рамките на съответната година.

Преди седмица обаче беше приета поправка в Изборния кодекс, която записа тъкмо обратното правило и забрани сливането на двете допитвания.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви готовност да задейства процедура за насрочване на референдума още през юли 2016 г.

Последва вълна от недоволство от страна на инициативния комитет на Слави Трифонов, който призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс.

Тази вероятност беше елиминирана по настояване на премиера Бойко Борисов, който се възмути, че заради промените в ИК изглеждал така, сякаш се страхува от Трифонов.

По искане на председателят на НС Цецка Цачева мнозинството в парламента реши да не променя Закона за прякото участие чрез Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс – с други думи, остава в сила настоящото законодателство.

„За да паднат всякакви съмнения, нека не променяме закона, след като има действаш такъв, който е в сила и там пише, че референдумът се провежда едновременно с избори, ако са в една и съща година“, каза Цачева.

С 96 гласа „за“, 3 против и 1 въздържал се, решението мина през пленарна зала.

Малко след това Борисов благодари на депутатите от групите, участвали в извънредните преговори от Изборния кодекс, които подкрепили „неговото категорично и безапелационно настояване да останат старите правила за провеждане на референдум“.

 
 
Коментарите са изключени