shareit

Референдумът е на път да успее

| от chronicle.bg |

Освен за президент и вицепрезидент на страната, българите гласуваха днес и на национален референдум с три въпроса.

Първият въпрос бе „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“.

Според социологическите прогнози на „Алфа Рисърч“, цитирани от Нова телевизия. отговорилите с „Да“ са 74,2%, а с „Не“ – 19,1%.

Според данните на „Галъп“ при гласували 42% отговорилите с „Да“ са 79%, а с „Не“ – 16,4%, съобщава Дарик.

Вторият въпрос бе „Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите?“.

Според социологическите прогнози на „Алфа Рисърч“ отговорилите с „Да“ са 65,6%, а с „Не“ – 28,2%.

Според данните на „Галъп“ при гласували 42,7% отговорилите с „Да“ са 70,6%, а с „Не“ – 26,5%.

Третият въпрос бе „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Според социологическите прогнози на „Алфа Рисърч“ отговорилите с „Да“ са 78,1%, а с „Не“ – 15,9%.

Според данните на „Галъп“ при гласували 42,3% отговорилите с „Да“ са 80%, а с „Не“ – 16,3%.

Резултатът от националния референдум зависи от избирателната активност, коментира за БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Резултатът зависи от две неща. На първо място – от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани“, заяви той.

В референдума са участвали 50,37% от гласоподавателите, или над 3,4 млн. души, по прогнозни данни към 20.30 ч. на „Маркет линкс“, съобщава btv.

Референдумът се доближава до границата на валидност и според „Алфа Рисърч“, цитирана от БНТ.

Според проучването 82,66% от гласовете са за избиране на народните представители с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, а 80,45% подкрепят годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Да се въведе задължително гласуване на изборите и референдумите искат 68,19% от участниците в референдума.

Според закона, когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20% от гражданите с избирателни права, и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и депутатите са длъжни да се произнесат по въпроса.

 
 
Коментарите са изключени