shareit

Референдум в Швейцария за правомощията на разузнаването

| от chronicle.bg |

В неделя швейцарците ще трябва да решат на референдум дали разузнаването трябва да засили способностите си за борба с бързо увеличаващите се заплахи, идващи от шпиони, хакери и екстремисти, пише вестник International New York Times, цитиран от Фокус и вестиник Сега.

Поддръжниците на новия закон, който беше приет от Федералното събрани преди година, но който не е влязъл още в сила, твърдят, че мерките са необходими, за да може Швейцария да е в крак с другите държави, които имат доста повече юридически възможности за справяне с киберпрестъпленията или атаките на екстремисти.

Референдумът, който е част от системата за пряка демокрация в страната, беше искан от противниците на новия закон. Според тях той ще наруши гражданските свободи, няма да бъде достатъчен за справянето с тероризма и ще застраши дълго хваления неутралитет на Швейцария, принуждавайки властите да работят и да зависят повече от чуждестранните партньори, за да се борят със заплахите.

Новият закон ще разреши на Федералната разузнавателна служба и другите властови органи да послушват телефоните, да преглеждат имейлите, да следят интернет активността и да поставят скрити камери и микрофони на заподозрени, които представляват ясна опасност, но само ако получат разрешение от федералния административен трибунал и от федералните съветници.

 
 
Коментарите са изключени