shareit

Референдум на Слави Трифонов ще има

| от chronicle.bg |

Подписката за свикване на референдум по инициатива на Слави Трифонов е преминала всички условия за легитимност, като коректните записи в нея са 572 650.

Това означава, че Народното събрание е задължено да насрочи референдум по поставените в подписката 6 въпроса. Парламентът може да редактира, без да променя смисъла на въпросите, както и да промени тяхната поредност.

Информацията беше съобщена от МРРБ след двумесечната проверка на документите в ГД „Гражданска регистрация и адмнистративно обслужване“.

В ГРАО са установили, че от общо 672 488 подписа 99 838 са некоректно записани, като най-голям е делът на грешните данни за ЕГН – 71 729.

Близо 11 274 имена на хора са записани повече от веднъж в списъка, а над 700 от имената са на лица без българско гражданство. Открити са и близо 1000 имена на починали лица.

За да бъде направено предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум, са нужни не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

При 400 000 подписа парламентът е длъжен да вземе решение за провеждане на референдум, ако въпросите не противоречат на ограниченията по закон (да не изменят държавното устройство по конституция, да не засягат данъчната система и държавния бюджет).

От ГЕРБ вече предупредиха, че ще направят скоростни промени в Закона за референдумите, за да не се допусне провеждане в един ден на допитването по въпросите на Слави Трифонов и президентските избори.

Според информация във в. „24 часа“, най-вероятно референдумът ще се състои през септември.

 
 
Коментарите са изключени