shareit

Реакции на партиите след вота

| от chronicle.bg |

Петър Москов се извини за „братоубийствените войни“. 

„Искам да се извиня на десните избиратели, че ги поставихме в състояние да избират след тези братоубийствените войни, пред които ги изправихме“ – каза Петър Москов, говорител на предизборния щаб на Реформаторски блок – Глас народен.

„За съжаление ние не си научихме урока и тепърва ни предстоят сложни процеси.Важно е градската десница да присъства в следващия парламент, надявам се, че това ще стане“- добави той.

Обединените патриоти са разочаровани от резултата.

„Не сме болни от амбиции за власт, не ни е крайната цел да заемаме властови позиции, а да свършим работа“. Така коментира лидерът на НФСБ от Обединените патриоти Валери Симеонов  резултатите от парламентарния вот.

„Очаквахме повече, малко съм разочарован“, каза още той. Той отново повтори тезата си, че тези избори са били ненужни. Той посочи, че партията му може да каже хиляди пъти „не“ на ГЕРБ, но не отхвърля нова коалиция.

„Нека да видим какъв ще бъде крайният резултат, от там нататък да видим как ще протекат преговорите с партиите, които предлагат коалиция, едната сигурно ще бъде ГЕРБ. Много сме скучни и предвидими, не очаквайте нещо различно от преди 2 години“, каза още той.

„Ще искаме да направим една програма, която да накараме правителството да изпълнява“, каза още Симеонов.

Той отхвърли твърдението, че партията му е блокирала границите преди изборите, за да си вдигне процентите. Той посочи, че са били на границата, защото така са го почувствали.

Кандидат-депутатът от БСП Весела Лечева отчете като успех удвояването на мандатите на партията след изборите на 26 март.

„БСП удвои поне два пъти броя на депутатите, ГЕРБ усети този тренд на БСП, затова предизвика бързи предсрочни избори, за да запази присъствието си във властта. Независимо, че основната им теза беше „стабилност“, предизвикаха поредна политическа криза“, каза Лечева пред БНТ.

По думите й „не може да се говори за грешка от страна на БСП в тази кампания“.

„В цялата кампания бяхме категорични, че голяма коалиция е невъзможна. БСП ще търси решение на всички свои мерки и програми, като търси сериозно и стабилно правителство, проблемите пред България са много. През цялата кампания казвахме, че можем да направим коалиция с всички патриотични сили, които влязат в парламента“, каза Весела Лечева, но отказа да назове конкретни сили.

Лечева отчете още, че „2/3 от избирателите са гласували за промяна“.

Марешки: Ако не сме в управлението, ще сме прожектор, който осветлява нередностите

„Според мен ГЕРБ – Патриоти – Реформатори ще е следващата коалиция. Ще вкараме в парламента мъдрост и красота“- заяви лидерът на Воля Веселин Марешки. Той каза, че ще участва в управлението, ако коалицията се съобрази с приоритетите на неговата програма: борба с картела в голивата, малкия и средния бизнес, младите и образовани хора.

„Ако не сме в управлението, ще бъдем прожекторът, който осветлява нередностите“. Марешки каза още, че кампанията му е била скромна и е струвала около 200 – 300 хиляди лева. „Аз съм достатъчно богат, за да не си избивам тези пари в политиката“ – заяви той.

„Да, България“ очаква резултатите от чужбина

„Очакваме гласовете от чужбина, с надеждата, че благодарение на тях ще успеем да влезем в парламента“ – каза лидерът на Да, България Христов Иванов.  За момента те не прескачат 4% бариера.

„Сигурен съм, че ще има правителство на Борисов, но това е вчерашното правителство, още по-плесенясало“ – добави той.

„В парламента ще бъдем една опозиция, не можем да участваме в този мафиотски модел“. Според него „изборът между две злини не е избор. Хората се уплашиха от Нинова и нейните недемократични изказвания. Тя реши, че протестния вот за Радев е за нея, а не е така.“

По думите му „имаме един загниващ модел, който произвежда още по-малко смисъл“.

Относно разделението между десните Иванов заяви, че „техните избиратели са различни от тези на другите, те не са се припознавали в съществуващите десни формации“.

„Искахме да създадем нов проект, направихме го за десет седмици, направихме го без субсидия, без структури“ – каза лидерът на Да, България.

 
 
Коментарите са изключени