Разядка… или пък разпивка

| от |

Продукти:

500гр извара

1 пакетче крема сирене (125гр)

3-5 суп. лъж. кис.мляко (в зависимост от консистенцията на изварата)

2-3 суп.лъж. домашна лютеница

1 суп.лъж. зехтин

1 морков

1-2 гъби

1-2л. сладка царевица

3-4 мариновани краставички

1-2 печени чушки

Сол, черен пипер, босилек, магданоз (пресен), чесън на гранули(или прах) и щипка мащерка

photo (1)

Тъй като в зимния сезон зеленчуците са „пластмасови“ или са ви писнали туршиите си измислихме рецепта за салата, която в последствие установихме, че може да е мултифункционална. Идеална добавка към ракията или пък дори и за гарнитура към основно ястие. Рецептата може и да е „изпразни хладилника“ или всеки да я модифицира по начин, по който на него му харесва.

Като за начало сваряваме морковите и ги нарязваме на кубчета, бланшираме нарязаните гъби. За бланширането – кипвам подсолена вода, после добавям гъбите и така за десетина минути.

Нарязваме също на кубчета краставичките, а печените чушки на лентички. На снимката има и нарязана люта чушка, а също така може и вместо печени чушки да използвате пресни, на кой както му харесва.

В голяма купа смесваме изварата, крема сиренето, зехтина и млякото (за да стане леко кремообразна, а не суха или течна смес) и разбъркваме на ръка, докато получим хомогенна смес. Добавяме зеленчуците и подправките и лютеницата, и доразбъркваме. Ако нямате крема сирене под ръка, може да замените с настъргано сирене. Вариации много, но определено с тези подправки става много приятно на вкус. Консистенцията е леко кремообразна, но зеленчуците „изпъкват“ – да не е само извара или само зеленчуци, така че това са ориентировъчните количества.

Препоръчително е да постои известно време в хладилник, за да може да се стегне, както и продуктите да поемат аромата от подправките. Бърза и лесна салата, водеща до пристрастяване. Лютеницата задължително да е домашна – подчертавам това, защото тя е с подходяща едрина и подправки, за разлика от тези в магазините. А ние имаме една чудесна лютеница и никоя друга не може да я замени.

Една вечер имахме огромна купа с разядка и се чудехме какво можем да добавим като гарнитура за вратните пържоли. Изпекохме лентички от тиквички на грил тиган, нарязани на тънко, а после завихме рулца с пълнеж от разядката. Няма да ви казвам, че свършиха за норматив и стана много вкусно. Надявам се и на вас да ви хареса, а ако обичате някакви други зеленчуци повече, може да експериментирате. Мисля, че няма как да не стане вкусно 😉

Наздраве!

photo

 
 
Коментарите са изключени за Разядка… или пък разпивка