shareit

Разследват Уимбълдън за нагласени мачове

| от |

Част от топ тенис мачовете може да са били нагласени, съобщава Би Би Си. Медията разполага с тайни документи, които определя като улики за съмнителните срещи. Сред тях има и такива, проведени в рамките на шампионата Уимбълдън.

Освен Би Би Си, и сайтът Buzzfeed News има копие от документите. В тях се казва, че 16 спортисти от топ 50 са попаднали в рамките на разследване от страна на организацията за следене на нередностите в тениса (TIU) по подозрения, че са изгубили преднамерено мачове. Сред заподозрените има и носители на Големия шлем. През цялото време те са били наблюдавани, като с тази цел не им е било забранено да се състезават.

Сред големите имена във фокуса на организацията са влезли тенисистите Николай Давиденко и Мартин Васало Аргуело и по-точно срещата им през 2007 година. Те са обвинени по сигнал на Асоциацията на професионалните тенисисти, но впоследствие искът е оттеглен.

Този сигнал, обаче, разкрил цяла схема за провеждане на черно тото, в която са замесени играчи от високо ниво в тениса. В нагласените мачове са взимали участие синдикати от Русия, Сицилия и Северна Италия. Три от съмнителните срещи са се играли на Уимбълдън. Синдиците са спечелили стотици хиляди лири от черното тото, пише още в документите.

 
 
Коментарите са изключени