shareit

Разлив на тонове бензин край Бургас

| от chronicle.bg |

Между 10 и 30 тона бензин се се изляха край квартал „Долно Езерово” в Бургас заради авария в рафинерия „Лукойл Нефтохим” . Затворена за движение е отсечката между квартал „Долно Езерово” и „Братово”.

Част от горивото е попаднало в река Чукарлийска, но няма опасност за населението в близките населени места, съобщава Нова телевизия.

Инцидентът е станал в около 17:00 часа, като по това време в спукания продуктопровод на „Лукойл Нефтохим “ се движел бензин А-95. Предприети са действия по ограничаване на разлива и е започнало изпомпване.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че няма опасност за населението, но заради силното обгазяване има риск от пожар. Ограничаването на движението пък се е наложило, за да се предотврати по-сериозен инцидент.

„Добрата новина е, че не е разлят нефт, а е разлят бензин, който е много по-лек и следствие на високите температури това количество, което не е почистено,  се изпарява”, каза Николов.

Защитената местност Вая, която се намира от другата страна на пътя на засегнатата територия, не е пострадала. В следващите дни ще се изясняват причините за аварията на тръбопровода, който минава на метър и половина под земята.

„Лукойл Нефтохим“ ще бъде глобен за замърсяване. Изпомпването на бензина ще продължи през цялата нощ.

 
 
Коментарите са изключени