shareit

Разходка под музикалните балкони на Пловдив на 5 септември

| от chronicle.bg |

В идните месеци Пловдив ще се превърне в идеалното място за еднодневна екскурзия или бягство от ежедневието. Гледане на гостуващ международен спектакъл, участие във фестивали на разнообразна тематика, посещение на Стария град или просто разходка под музикалните балкони на оживената пешеходна улица… Всичко това и още много  ще предлага Градът на тепетата от началото на следващия месец до края на 2019 г.

100 дни преди началото на инициативата Европейска столица на културата – Пловдив 2019, градът се подготвя за културното събитие на годината. С целодневна развлекателна програма на различни места в града, ще бъде чествана 4-годишнината откакто стана ясно, че Пловдив ще бъде първият български град, който ще носи тази титла.

И ако жадувате за бягство от работата в средата на работната седмицата, имате идеален повод да осъществите такова в близките дни.

„Заедно в Пловдив на 5 септември” е достатъчно красноречиво наименование. Градът ще се събуди в 10 сутринта, а различните мероприятия ще продължат през целия ден, до 23 часа. А вечерта ще бъде посветена на културната програма на „Пловдив 2019”  и представяне на най-важните акценти от нея.

Денят започва в 10 часа с детска програма, в която най-малките посетители ще играят заедно любими игри на поколения деца. След нея музикалните изненади ще дебнат от всеки градски ъгъл. Вместо да се разположат в обичайните за това места (театралните зали), групи музиканти от различни жанрове ще радват посетители на града и местни с изпълнения от различни точки на града.

Музикалната програма започва на откритата сцена пред Общината, където ще се качат познатите ни вече Стенли LIVE, придружавани от на Иво Чалъков (китара) Стефан Попов (ударни) и Димитър Ковачев Фънки (бас китара).

Малко след това пешеходната улица на Пловдив ще заприлича на кадър от европейското кино, благодарение на музикантите от Държавната опера – Пловдив, които в продължение на часове ще свирят класическа музика от няколко балкона на ключови сгради. Освен тях, изпълнения на живо ще могат да слушат и пътуващите в автобуси, пътуващи от четирите посоки на града към центъра.

Денят ще завърши със спектакъл в Драматичния театър, на който освен че ще бъде представен календарът от ключови събития на „Пловдив 2019”,  ще видим и танцьорите от „Линди Хоп България” под режисурата на Крис Болдуин и музиката на Мирослав Турийски. А след това официално ще бъде даден старт на обратното броене с 3D мапинг на сградата на ул. „Райчо  Даскалов” 2. Часовникът в сърцето на града, в купола над „Пловдив 2019”, дело на пловдивчанина Георги Долчинков, ще започне отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Остава само да си освободим първата сряда на идния месец, за да прекараме цял ден под музикалните балкони на града или на някое от другите места, които ще оживеят.  Ако търсите още културни бягства в Града на тепетата, можете да прегледате нашия есенен културен гайд за пътешественици. Повече информация за „Заедно в Пловдив на 5 септември можете да намерите ТУК.

 
 
Коментарите са изключени