shareit

Разходка по екопътека „Поглед към девет планини“

| от Дарио Диониси |

Екопътека „Поглед към девет планини“е една от значително новите туристически дестинации в България. Открита е официално през 2015 година и се намира в територията на Рудина планина (Пернишка област). Пътеката представлява живописен маршрут, състоящ се в изкачването на първенеца- връх Сирищнишка рудина (1172 метра), от който се отваря изключително богата панорама на 360 градуса.

IMG_1279

Дължината на екопътеката е 3 км на посока и се изминава за 1:30 – 2 часа в зависимост от темпото, с което се движите. Началната точка е малкият площад пред църква “Св. Неделя”.

P9231110

Оставяйки колата там, поемате по десния път, който ще ви изведе от селото. За ориентир може да видите картата, която е поставена на самия площад, както и добре поставената маркировка по пътя.

Излизайки от селото следвате асфалтирания път, който свършва при гробищата на селото, оттам поемате по пътеката, която изглежда неприятно стръмна, но не се притеснявайте, тя е много кратка.

Минавайки тази пътека излизате на друг път, по който поемата наляво, за да достигнете до параклис „Св. Николай Летни“.

P9231026

Един път стигнали до параклиса ще видите зад него едни безкрайни дървени стълби, които ще ви заведат към същинската част на планината.

Изкачвайки тези стълби ще стигнете до мозайката „Окото“. Казват, че всеки преминал през пътеката може да остави камък в разграфената част, която ще бъде превърната в мозайка от човешките ръце.

P9231037

Преминавайки „Окото“ започва истинското изкачване, но не се притеснявайте! Пътеката е много добре стопанисвана и са поставени хубави и големи пейки за отдих на всеки 500 метра.

P9231051

Тук е моментът да споделя, че само когато стигнете тази част от пътеката ще забележите, че няма гъста растителност, а само ниски и на рядко разположени храсти и в този момент ще осъзнаете каква невероятна панорама се отваря пред вас.

Стигайки до крайната точка ще видите заслона Погледец, покрай който е построена дървена беседка, от която се виждат всичките девет планини – Верила, Витоша, Голо бърдо, Пирин, Рила, Черна гора, Коньовска, Земенска и Пенкьовска планина.

P9231053

Крайното ми впечатление за екопътека „Поглед към девет планини“ е, че това е поредното доказателство за изобилието от природни дадености, които имаме в България. С притежаващата нестандартност, тази пътека омайва всеки посетител с безкрайните панорами, които предоставя. Това място е истинско съкровище и е уникално само по себе си с факта, че може да се видят толкова много неща в околията, както и в далечината.

Полезна информация:
Тази дестинация е перфектна за еднодневна разходка;
Разстоянието от София до село Сирищник е 62 км. Като пътувате по автомагистрала „Люлин“/Автомагистрала „Струма“;
Влизайки в селото продължавате до централния площад (за ориентир има по средата нещо като кол/статуя) и завивате наляво и продължавате, докато не стигнете до църквата от снимката;
Пътеката е подходяща за малки деца, както и за възрастни хора, стига да нямат проблеми с изкачване;
Заслужава си напълно да станете свидетели на тази зашеметяваща панорама, независимо в кой сезон изберете да посетите мястото;

За автора:
Дарио Диониси е бъдещ икономист по професия и авантюрист по душа. Макар и да звучи нескромно, прозвището Щастливеца е точно за него. Не само защото преминава през живота с характерния за годините му позитивизъм и смях, но и защото самият той е като герой от пътепис на Алеко Константинов. Любопитството му не познава граници, затова не спира да пътува. Иска да опознае различни места, култури, хора, обичаи, нрави и винаги е готов за приключение. Пътешествията са неговият двигател и с историите си иска да зарази и останалите да тръгнат по пътя на непознатото, дивото, красивото.

На страниците на нашия сайт публикуваме негови пътеписи, в които ще намерите, както подробно описание на забележителностите, така и полезна информация, в случай че тръгнете на път. Ако искате да прочете още за неговите приключения, можете да го направите на блога му: https://beyondsofia.com/

 
 
Коментарите са изключени