shareit

Разходите за градския транспорт в София достигат 200 млн. лв. годишно

| от chronicle.bg |

Разходите за градския транспорт в София достигат 200 млн. лева годишно, а приходите от билети са 94 млн. лева. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод поскъпването на билета за единично пътуване до 1,60 лв. от 01 юни.

Тя застана твърдо зад предложението, като посочи, че това е експертно решение.

Припомняме, че поскъпването на билета за единично пътуване вече беше одобрено от няколко комисии на Столичния общински съвет и предстои да бъде разгледано на заседание на градския парламент.

Столичната община вече обясни, че иска да насърчи пътуванията с карти в града, като въведе и няколко нови абонаментни превозни документа.

В предаването “Събуди се” на Нова телевизия градоначалникът изтъкна, че 85% от всички, които ползват градския транспорт в София, пътуват с карти. От тях 64% ползват преференциални карти – пенсионери, ученици, студенти и други. Разходите на общината за тези преференциални карти са 95 млн. лева годишно, отчете тя.

Фандъкова подчерта, че алтернативи има за всички, желаещи да ползват столичния градски транспорт.

Кметът на София обясни, че решението за цената на билетите и картите е експертно. Тя поясни, че за нея е важно хората да имат алтернативи да пътуват по–евтино и да се модернизира градският транспорт.

Още около 10 млн. лева дава Столичната община за линиите от градския транспорт, които не са толкова натоварени, но са необходими.

Фандъкова отново подчерта, че иска да се засили постоянният контрол в столичния градски транспорт с цел намаляване на гратисчиите. В тази връзка глобите за пътувания без превозен документ се увеличават два пъти.

 
 
Коментарите са изключени