shareit

Расте подкрепата сред британския бизнес за излизане от ЕС

| от chronicle.bg |

37 процента от членовете на Британската търговска камара подкрепят излизането на Великобритания от Европейския съюз, сочи проучване на камарата. Това е повишение със 7 на сто на бизнес подкрепата за напускане на съюза в сравнение с последното проучване през февруари.

Все пак 54 процента от членовете на камарата продължават да предпочитат страната да остане в Европейския съюз.

Според последното проучване на BCC, 9 от всеки 10 анкетирани бизнес лидери са заявили, че е малко вероятно да променят мнението си преди вота на 23-ти юни.

Редица анализатори предполагат, че вотът на бизнеса за оставане в рамките на ЕС ще бъде силен сигнал към цялата британска общност преди референдума в страната. Но намаляващата подкрепата сред бизнес общността за запазване на членството в съюза на фона на нарастващата подкрепа за сценария Brexit е тревожен знак малко повече от месец преди важното гласуване във Великобритания.

Междувременно Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR) прогнозира, че британската лира може да се обезцени с цели 20% като непосредствена реакция, ако британците гласуват на 23-ти юни за излизане от ЕС.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще унищожи десетки хиляди работни места в сферата на финансовите услуги, предупреди от своя страна английският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Business Insider.

Според представен от него доклад за негативния ефект за излизането на страната от съюза, ще бъдат засегнати още 285 хиляди души, работещи в сектора на търговията, свързана с Европа.

Озбърн допълни, че негово задължение е да предупреди за това, за да се избегне “катастрофата за бизнеса, инвестициите, пазара на труда и доходите”.

Според доклада прогнозите са за спад на икономиката от 6% до 2030 г.

 
 
Коментарите са изключени