Путин пред Ердоган: Русия не стартира „Южен поток“ заради България

| от |

При настоящите условия Русия не може да започне строежа на газопровода „Южен поток“. Това заяви в понеделник следобед руският президент Владимир Путин, който се намира с работна визита в Анкара по покана на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

„С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България“, уточни той.

Русия  според стопанина на Кремъл не можела да започне строителството на морската отсечка от газопровода, да достигне българския бряг и да спре. „Това е нелепо, мисля, че всички го разбират“, отбеляза Путин. Той добави, че Руската федерация ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект. Той също така благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на проекта „Южен поток“.

Путин заяви, че смята позицията на Европейската комисия (ЕК) „не беше конструктивна“. „И ако Европа не желае „Южен поток“ да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин. „Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ“, каза още той.

Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи по проекта „Южен поток“. Руският президент даде да се разбере, че Москва е била „напълно готова да започне изграждането на газопровода“. Той добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

„С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим „Син поток“, но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа“, подчерта Путин. /ТАСС, БГНЕС

 
 

Най-бруталните предавания в родния ефир

| от chr.bg |

Брутални във всеки смисъл – горчиво поучителни, шоу-развлекателни, гнусно-прекалени. Смятаме, че всички те са необходими, както са необходими и предавания като „Минута е много“ и канали като Discovery.

Виждали ли сте Дженифър Анистън напоследък, Рейчъл от „Friends“ (знаем, че вие знаете, но има хора, които не си спомнят)? Телевизията е като Дженифър Анистън. Имаше своето време, когато беше на върха и в момента все още се справя добре. Личи си обаче накъде отиват нещата. Няколкото добри решения за развитието й, са придружени с няколко лоши, но никога няма да забравим колко ни радваше едно време.

Много хора смятат, че телевизията се е изчерпала и понякога в ефира се показват доказателства за това. Не всички предавания в галерията ни са такива. Но някои са! Вижте.

 
 

Новият трейлър на „Мега звяр“ показва зъби

| от chronicle.bg |

Филмите за акули винаги са ни вълнували и въпреки дълбоко, страстно разочарование от втората част на „Синята бездна“, няма да се откажем да ги следим.

Този път ни очаква не акула, а праисторическа акула – мегалодон.

Филмът „Мега звяр“ е адаптация на популярния роман на Стив Олтън „Meg: A Novel of Deep Terror” и е дело на режисьора Джон Търтълтауб, а актьорът, който ще се бори с чудовището е Джейсън Стейтъм.

the_meg_jason_statham.0

Сценарият е на Дийн Джоргарис и Джон и Ерик Хоубър. А по-долу може да видите синопсиса и трейлъра:

Дълбоководна подводница, част от международна програма за изследване, е нападната от гигантско създание, което сме смята за изчезнало, и сега лежи извън строя на океанското дъно, с хванат в капан екипаж. Противно на желанията на дъщеря му Суин (Ли Бинбин), китайският визионер и океанограф (Уинстън Чао) наема експерта в дълбочинни спасявания Джонас Тайлър (Джейсън Стейтъм) да избави екипажа на подводницата – и самия океан – от неудържимата заплаха: 22-метровата акула, известна като Мегалодон. Това, което никой не предполага, е, че преди години Тайлър вече се е срещал със същото ужасяващо създание. В екип със Суин, той трябва да се пребори със страховете си и да рискува собствения си живот, за да спаси всички, които са в капан на дъното… изправяйки се още веднъж лице в лице с най-големия и страшен хищник на всички времена.

 
 

Безценният момент, когато десетки хиляди хора пеят и скандират като един на стадиона

| от Спонсорирано съдържание |

В живота на всеки от нас има моменти, които завинаги оставят своя отпечатък. Моменти, които го разделят на „преди“ и „след“, а при споменът за тях те побиват тръпки. Такъв безспорно е моментът, в който отборът, подкрепян пламенно от години, излиза във финалната битка за най-престижния клубен трофей. Mastercard предостави възможността на трима щастливци да изживеят това неповторимо усещане на тазгодишния финал на Шампионска лига, в който един срещу друг се изправиха два от титаните на европейския футбол – Реал Мадрид и Ливърпул. Андриан Иванов, един от тримата късметлии, сподели, че ще запази чудесни спомени от финала в украинската столица.

„Организацията беше на превъзходно ниво. От първата до последната ни минута в Киев екипът на Mastercard се погрижи да не ни липсва нищо и да се чувстваме максимално добре. Мащабът на събитието беше огромен, не бях виждал нещо подобно досега“ разказа Андриан.

„Със съпругата ми сме страстни фенове на английския футбол и затова пристигнахме в Киев с надеждата да видим шести триумф на Ливърпул в този турнир. Преди мача се отбихме във фен зоната и останахме много впечатлени. Атмосферата беше чудесна, а настроението беше много приповдигнато“ продължи щастливият победител от играта на Mastercard.

„След като минахме през специалната зала, която бяха подготвили за нас, дойде време да заемем местата си на стадиона. Настаниха ни в сектора на Ливърпул и за пръв път имах възможността да пея заедно с мърсисайдските фенове. През първите 20-ина минути, през които Ливърпул игра значително по-силно, шумът в нашия сектор бе оглушителен и десетки хиляди хора пееха и скандираха като един. При попадението на Ливърпул имах чувството, че трибуната ще се срути. Беше невероятно, още ме побиват тръпки, когато се сетя“ сподели още Андриан.

Anton Lelios pics

„Много съм благодарен на Mastercard за тази възможност и за това изживяване. Тези спомени ще ми останат за цял живот. Бил съм на много мачове както в България, така и в чужбина, но това беше нещо съвсем различно. Пожелавам го на всеки, наистина е неописуемо“ завърши разказа си Иванов.

 

 
 

„Пътувай, пътувай, пътувай“: житейските уроци на Антъни Бурдейн

| от chronicle.bg |

Антъни Бурдейн е (далеч сме от времето, когато ще говорим за него в минало време) от хората вдъхновители. Но не от онези с надъхващите цитати и много приказки, а от истинските вдъхновители. Тези, които заразяват с действията си. Говори много, но никога празни приказки. Говори винаги на висока за мнозина на негово място цена. Затова и в едно интервю се определя като „предател на професията“.

Преди да стигне до световната слава на кулинарията и пътешествията, авторът и телевизионен водещ Антъни Бурдейн, прекарва десетилетия, в които работи по 13 часа на ден в най-добрите кухни на Ню Йорк. Бил е мияч, рязал е продукти за шефовете и су-шеф. Става известен през 1999 г., когато публикува статия в „The New Yorker“, в която разкрива истината зад вратите на най-„добрите“ професионални кухни в Ню Йорк. Така се сдобива с договор за мемоари и живот под светлината на прожекторите.

Бурдейн умее да дава съвети, да предава занаята си и не се страхува да извади мръсните престилки на световната кулинария, докато на масите клиентите в блажено невежество ядат супа или режат пържола.

Антъни Бурдейн днес трябваше да навърши 62 години. В началото го нарекохме вдъхновител… ето част от житейските уроци, с които този голям мъж заразяваше своята аудитория през екрана и книгата.

Вторник е най-добрият ден за морска храна. Рискувайте в понеделник.

„По принцип, добрите неща идват винаги във вторник – морската храна е прясна, приготвената храна е много, а готвачът (предполага се) е в настроение след почивния си ден. (повечето готвачи не работят в понеделник)“ пише Бурдейн в статията от 1999 г. в „The New Yorker“ , озаглавена „Не яж преди да прочетеш това“

anthony-bourdain-laos-dinner-couple-TONYLAOS0517

Пази се от добре изпечената пържола

Отново в същата статия Бурдейн разказва за старата практика в много кухни, позната като „запази за добре изпечено“. „Когато готвачът намери някое недобре изглеждащо парче месо – жилаво, или с непремахната тъкан или малко старо, го мята във въздуха и пита шефа, какво да прави с него. Той си мисли, че филистимецът, който поръчва храната си добре изпечена няма да забележи разликата.“

Обичай яйцето

„Яйцето прави всичко по-добро.“

„Начинът, по който правиш омлет разкрива характера ти.“

Цени месото

„Месото прави обществото, в много отношения „държи материята“ по начини, които намирам за очарователни и интересни. Перфектното ястие, или най-добрите ястия, се появяват в ситуация, която често има много малко общо със самите съставки.“

anthony-bourdain-eating-river-laos-TONYLAOS0517

Пътувай, пътувай, пътувай

„Ако си на 22, физически здрав, гладен за знания и усъвършенстване, съветвам те да пътуваш – колкото се може по далеч. Спи на подове, ако се налага. Виж как живеят другите хора, яж и готви. Учи се от тях – където и да ходиш.“ из “ Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook.“.

„Пътешествията не са винаги красиви. Не са винаги удобни. Понякога болят, дори ти се къса сърцето. Но това е окей. Пътуването те променя: то би трябвало да те променя. Оставя белези върху паметта ти, върху съзнанието, сърцето и тялото. Взимаш нещо със себе си. За щастие, оставяш и нещо хубаво след себе си.“

За успеха

„Трябваше да умра, когато бях на 20. Станах знаменитост на 40. Станах баща на 50. Чувствам се сякаш съм откраднал кола – наистина лъскава кола – и продължавам да гледам в огледалото за задно виждане за някои проблясващи фарове. Но все още няма нищо“

За Тръмп

По-рано през тази година водещият седна на една маса с президента Обама, но отказа да направи същото с Тръмп. „Не виждам смисъл, той говори само за себе си и се интересува единствено от себе си. Не мисля, че това е хубав вечерен разговор. Освен това той яде стека си добре изпечен. Мисля, че това е достатъчно.“

Anthony-Bourdain-Parts-Unknown-S10E03-7898b1d22d440f2516bdebe48bf319e3-full

Мръсните тоалетни са окей

„Казвал съм, че мръсната тоалетна е знак, че не трябва да ядеш в ресторанта. Научил  съм  обаче и че обратното е истина. Някои от най-добрите ми сядания в ресторанти са били на места, където на никого не му пука за това. Те знаят, че храната им е добра и това е достатъчно.“