shareit

Пускаме руски самолети, ако се съгласят да ги проверяваме

| от chronicle.bg |

Ако руските ни колеги са съгласни тези полети да бъдат проверявани на българско летище, ние ще издадем такова разрешение, каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов. Той отбеляза, че с решения от 2011 и 2012 г. на Съвета на ЕС, Европейският съюз налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия.


Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, която ни дава основание, както и на нас в случая, да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина
, посочи министър Даниел Митов, цитиран от БТА.

България отказа на Русия въздушен коридор за полети на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия заради сериозни опасения относно товара.

Разбира се, алтернативни маршрути ще се намерят, каза заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков в кулоарите на оръжейното изложение Russia Arms Expo – 2015 /RAE-2015/ в Нижни Тагил, Свердловска област, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съжалявам, че под натиск от Вашингтон, а явно и под натиск от Брюксел, където са централите на НАТО и ЕС, някои страни се отклоняват от изпълняването на това, което бих нарекъл техен международен дълг, а именно: предоставяне на въздушни коридори за преминаване на самолети, занимаващи се с рушаване на хуманитарни задачи„, подчерта Рябков.

Най-малко три военно-транспортни самолета на Русия вече са кацнали в Сирия през последните дни, съобщи АФП.

Самолетите са се приземили на летище в крайморската провинция Латакия. Два от самолетите са гигантите Антонов-124 Кондор, а третият е пътнически. На летището руснаците са установили модулни жилищни постройки, достатъчни за „стотици“ хора, како и портативна техника за въздушен контрол.

 
 
Коментарите са изключени