shareit

„Пулицър“ за отразяването на мигрантската криза

| от chronicle.bg |

Вестник „Ню Йорк таймс“ спечели награда „Пулицър“ за международен репортаж, агенция Асошиейтед прес беше отличена за журналистика в служба на обществото, а вестник „Вашингтон пост“ победи в категорията за национален репортаж, съобщава БТА.

Българинът Стоян Ненов е част от екипа на „Ройтерс“, спечелил престижната награда „Пулицър“. Агенцията грабна приза, благодарение на отразяване на гореща новина със снимки за мигрантската криза в Европа.

Галерията на „Ройтерс“ от тежките мигове на Стария континент, свързани с бежанската криза, съдържа 17 снимки, една от които на Ненов. Тя показва полицай, който се готви да удари с палка качващ се през прозореца на влака мигрант.

Галерията на „Ню Йорк таймс“ е от 18 снимки, направени от четирима фотографи.

Наградите „Пулицър“ са най-високото отличие в американската журналистика. Тази година те бяха присъдени за стотен път. Церемонията по обявяване на носителите се състоя в Колумбийския университет.

„Ню Йорк таймс“ спечели „Пулицър“ за най-добър международен репортаж за отразяване на тежкото положение на жените в Афганистан.

Асошиейтед прес получи награда за журналистика в служба на обществото за разследване на трудовите злоупотреби в индустрията на морските храни.

„Вашингтон пост“ беше отличен за национален репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в САЩ стреля, за да убива.

Агенция Ройтерс и „Ню Йорк таймс“ победиха в категорията за фотография за отразяване на гореща новина за снимки за мигрантската криза в Европа и Близкия изток.

Вестник „Лос Анджелис таймс“ спечели „Пулицър“ за отразяване на гореща новина във връзка с терористичното нападение в американския град Сан Бернардино.

Вестниците „Тампа Бей таймс“ и „Сарасота хералд-трибюн“ бяха наградени за разследваща журналистите за тяхна история за психиатричните болници във Флорида.

При категориите от областта на изкуствата мюзикълът „Хамилтън“, преразказващ историята на един от бащите основатели на САЩ Александър Хамилтън, спечели „Пулицър“ за драма.

Романът „Симпатизантът“ на Виен Тхан Нгуен, свързан с Виетнамската война, беше отличен за белетристика.

Книгата „Черните знамена: възходът на ИДИЛ“ на Джоби Уорик получи награда за документална литература.

Наградата „Пулицър“ носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 г. и се присъжда в 21 категории.

 
 
Коментарите са изключени