shareit

Протести и безредици в Скопие

| от chronicle.bg |

Антиправителствените протести в македонската столица Скопие продължиха трета поредна вечер. Протестите започнаха след решението на македонския президент Георге Иванов да амнистира политици, които са обвинени в корупция и незаконно подслушване, предаде БТА.

Няколко хиляди демонстранти със знамена и транспаранти с надписи „Няма справедливост, няма мир“ се изправиха срещу засилено полицейско присъствие около всички основни държавни сгради в столицата.

Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията и замеряха с камъни и фойерверки полицейския кордон около централата на управляващата партия ВМРО. Двама полицаи бяха ранени, а 14 души са задържани, съобщи новинарският сайт media.mk.

Миналата година опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) разпространи множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти, съдии, манипулиране на изборите. Зоран Заев, лидер на СДСМ, обвини Груевски, че неговият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков е организирал подслушването на над 20 000 души.

Загрижен за демокрацията в страната, която е кандидат за членство в ЕС, Брюксел организира преговори между основните партии в Македония, които доведоха до споразумение, според което бе назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи да има предсрочни избори, които се очакваха през юни.

Официални представители на ЕС осъдиха обявената от Иванов амнистия, а САЩ приканиха македонския президент да преразгледа това свое решение, като предупредиха, че тази амнистия защитава корумпирани официални лица от разследване.

Днес специалният прокурор Катица Янева заяви, че ще продължи разследването по скандала с подслушването, независимо от обявената от президента амнистия на 56 отговорни служители, предаде Ройтерс.

Прокурори заявиха, че не са били консултирани по решението за амнистия.

Катица Янева говори на пресконференция днес в присъствието на посланици от страни членки на ЕС. Тя каза, че нейният офис има информация за отклоняване на голяма сума пари от държавния бюджет към частни лица в периода 2008-2015 г.

Амнистията, обявена от президента, не позволява на Янева да предяви обвинения към някое от 56-те длъжности лица, но тя заяви, че нейната служба ще продължи разследването и ако установи нередности, ще поиска конфискуване на средствата.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че македонската съдебна система и службата на специалния прокурор трябва да бъдат оставени да продължат своята „много важна работа“.

 
 
Коментарите са изключени