shareit

Протест на пчеларите заради забранени пестициди

| от chronicle.bg |

Пчеларите излизат на протест на 25 март заради две заповеди на Агенцията за безопасност на храните за използване на пагубни за пчелите пестициди. Протестът е организиран от „Обединен български пчеларски съюз“ и ще се проведе между 13 и 15 часа пред Министерство на земеделието и храните.

Двата неоникотиноидни пестицида за обеззаразяване на царевица и слънчоглед са опасни за пчелите, докато съществуват и далеч по-безвредни препарати. Според печеларите администрацията поощрява използването на неоникотиноидите въпреки съществуващата забрана.

Те отправят 12 искания, на които не са получили отговор през последните години:

Промяна в Закона за пчеларството и отмяна на поправката, която дава възможност на група пчелари от развъдните асоциации да третират пчелни семейства със забранените антибиотици и сулфонамиди.

Броят на пчелните семейства да може да се регулира в зависимост от площта на имота, от типа на населеното място и от медоносната база.

Да се създаде лаборатория за анализ на загиналите при отравяне пчелни семейства в резултат на растително-защитни мероприятия.

Създаване на механизъм за обезщетение на пострадали пчелари с лабораторно доказан масов мор, вследствие на отравяне или заразно заболяване на пчелните семейства през последните пет години.

Да се забрани напълно използването на пестициди /неоникотиноиди/, поради тяхната силна токсичност спрямо пчелите.

Всички пчелари с регистрирани пчелини да могат да участват в европейските програми.
Пчеларството да бъде вкллючено в Общата селскостопанска политика 20/27.

Пчеларите да бъдат директно субсидирани.

Пчеларите да бъдат освободени от данъци до края на настоящия програмен период.

Примяна в член 5 на Закона за пчеларството, за да се намалят изискванията за представителната организация /съюз/ да има структури във всички области и в половината общини.

Да не се толерират една или друга пчеларски организации като обединителни. Да бъде създаден Закон за браншовите организации, премлив за всички пчелари.

 
 
Коментарите са изключени