shareit

ПроТекст, или новите полета на театъра

| от chronicle.bg |

Театърът има нужда от експерименти, чрез които разкрива нови полета на изкуството. Създателите на платформата за пърформанс-четения на нова драматургия ПроТекст много добре разбират това. В осмото си издание инициативата отново предлага вълнуваща първа среща с два нови текста за театър.

Този път това са „Борхестриптих“ – втората пиеса на Ясен Василев, номиниран за награда Аскеер за драматургия за „Зазиданите“ през 2013 г.), и „Добре дошли в България“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (отличени с ИКАР за драматургия за „Праехидно“ през 2012 г. и номинирани за същата награда през 2015 за „Пепеляшки ООД“). Тримата автори са сред селектираните от българския комитет на EURODRAM – международната мрежа за популяризация и превод на съвременна драматургия – заедно с писателя Георги Господинов.

С „Борхестриктих“ поетът и драматург Ясен Василев прави своя режисьорски дебют за България. Пиесата се появява на местна почва две години след първото й представяне в Шанхай. Черпейки вдъхновение от живота и творчеството на Хорхе Луис Борхес, „Борхестриптих“ ни среща с четири версии на легендарния аржентински писател. На сцената те са представени от актьорите Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев и Живко Джуранов.

Второто представление също поставя автор в ролята на режисьор – Гергана Димитрова също избира лично да „преведе“ своя текст от белия лист до сцената. Съавторът й Здрава Каменова също сменя своето амплоа, качвайки се на сцената като актьор заедно с Владимир Димитров, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев. Актьорът Петър Мелтев пък е направил крачка встрани от прожекторите и е сред съавторите – „Добре дошли в България“. За написването на текста помага и сценографът Елена Шопова.

„Добре дошли в България“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

На 5 и 6 ноември от 20 ч. може да гледате „Борхестриптих“ на Ясен Василев, а на 9, 10 и 11 ноември от 20:00 часа – „Добре дошли в България“. Билетите за ПроТекст вече са в продажба на касите на НДК.

 
 
Коментарите са изключени