shareit

Promenade des Anglais: улицата на терора

| от chronicle.bg |

Крайбрежната улица в Ница, Promenade des Anglais, стана печално известна с терористичната атака, която отне живота на над 80 души снощи.

Но славата на Promenade des Anglais се носи далеч от френските и европейските граници много преди атентатът да я окървави. До вчера, известната улица бе запазена марка на Ница, както от инфраструктурна, така и от туристическа гледна точка.

Ница

Проектът за изграждане на улица за разходки покрай морския бряг датира още от ранните години на 19 век. Той е иницииран от английската аристокрация, която на този етап вече е била свикнала да прекарва луксозните си ваканции в Ница, а местните бързо прегръщат идеята и превръщат Promenade des Anglais в едно от най-красивите места на френската Ривиера. За да окажат чест на англичаните за идеята, французите я наричат Camin des Angles (име, което е било актуално до 1860г., след което е прекръстена с настоящото й наименование).

Към момента Promenade des Anglais (от фр.: разходката на англичаните) се простира от летището в Ница (на запад) до Quai des Etat Unis (на изток) и е дълга 7 километра. Тя е двупосочна и е пълна с атракции на всяка крачка, поради което е топ туристическа дестинация в Южна Франция.

Ница

Южната част на улицата, която местните наричат Prom’, е пълна с велосипедни и пешеходни алеи, вестникарски будки, павилиони със сладоледи и палмови дървета. Легендарните сини столове на La Promenade дават възможност на разхождащите се да седнат, да релаксират и да се насладят на гледката на Baie des Anges.

Освен това, туристите по Promenade des Anglais виждат някои от най-впечатляващите архитектурни и природни гледки в Ница. Плажовете, Phoenix Park, музеят на азиатското изкуство, средиземноморския палат и хотел Negresco, всички се виждат от La Promenade.

Улицата е пълна с барове и ресторанти, по алеите се спускат хора с велосипеди и ролери, и отвсякъде се вижда морето. На нея традиционно се организират големи събития като Prom Classic и Карнавалът в Ница.

 

 
 
Коментарите са изключени